Antallet af ledige stillinger slår rekord – »Arbejdsmarkedet oplever et helt vanvittigt jobboom«

Som følge af coronakrisens opsving er antallet af ledige stillinger rekordhøjt. Tal fra Danmarks Statistik viser en stigning på 14.000 ledige stillinger i forhold til første kvartal af 2021. Det får antallet af ledige stillinger op på højeste niveau siden 2010 og vidner om stor efterspørgsel på arbejdskraft i den private sektor.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af ledige stillinger slår rekord i andet kvartal af 2021. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen (arkivfoto)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Genåbningen af Danmark har givet et rekordhøjt antal ledige stillinger.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af ledige stillinger i den private sektor steg til 53.500 i andet kvartal af 2021. Der er dermed sket en stigning på 14.000 ledige stillinger i forhold til første kvartal.

Det vidner om et arbejdsmarked med enormt meget fart på, skriver cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) Erik Bjørsted i en kommentar.

»Arbejdsmarkedet oplever et helt vanvittigt jobboom. Kampen om de ledige hænder er meget intens.«

Ifølge cheføkonom i Ledernes Hovedorganisation Niklas Praefke er det store antal ledige stillinger et tydeligt signal om, at virksomhedernes mangel på arbejdskraft er et akut problem.

»Siden genåbningen har virksomhedernes appetit på nye medarbejdere været tæt på umættelig. Det er på den ene side enormt glædeligt, da det har gjort et gevaldigt indhug i ledighedskøen og skaffet tusindvis af danskere i arbejde. Men bagsiden af medaljen er, at det er blevet usædvanligt svært for virksomhedslederne at skaffe nye medarbejdere,« skriver han i en kommentar.

Han forudser, at manglen på arbejdskraft kan blive en kæmpe trussel mod det økonomiske opsving.

»Vi ser alvorlige problemer med at finde nye medarbejdere, og de udfordringer vil kun blive større i takt med, at ledigheden falder yderligere. Dermed er manglen på arbejdskraft blevet den største trussel for det igangværende opsving,« skriver Niklas Praefke i en kommentar.

Højt antal jobopslag

Ligesom antallet af ledige stillinger er rekordhøjt, ligger antallet af jobopslag også højt. Vi skal faktisk tilbage til 2008 for at finde et antal jobopslag, der er på niveau med det, vi ser i dag. Tallet ligger højt, også selvom der har været et lille fald i antallet af jobopslag fra juli til august.

»Antallet af jobopslag faldt med 0,9 procent fra juli til august, ifølge DAMVAD Analytics’ Labor Intelligence Tool. Trods det lille fald er niveauet fortsat ekstremt højt med hele 46 procent flere ledige stillinger at søge i august i år end på samme tidspunkt sidste år. Og med undtagelse af juli måned, som er notorisk usikker på grund af sommerferien, skal vi helt tilbage til starten af 2008, før der sidst var så mange job at søge,« skriver privatøkonom og chefanalytiker i Danske Bank Louise Aggerstrøm i en kommentar.

Det store antal opslåede stillinger vidner ifølge Louise Aggerstrøm om et brandvarmt dansk arbejdsmarked. Og det rejser spørgsmålet om, hvorvidt virksomhederne kan få besat deres ledige stillinger.

»Der er fortsat meget tryk på arbejdsmarkedet, og behovet for nye medarbejdere lader ikke til at være aftaget henover sommeren. Spørgsmålet er primært, om vi også skal begynde at bekymre os for, om virksomhederne kan finde medarbejdere til alle de nyopslåede stillinger,« skriver Louise Aggerstrøm.