V-profil i hårdt angreb på Løkke og Støjberg: De begår »forræderi« mod Venstre

Lars Løkke Rasmussen og Inger Støjberg har været styret af ren og skær »egoisme«, når de har stiftet nye partier, siger V-profil.

 
Karin Riis-Jørgensen, som er fhv. medlem af Europa-Parlamentet for Venstre, retter en hård kritik af Lars Løkke Rasmussen og Inger Støjberg. Venstre har skabt dem, men nu tager de Venstre politiske »patent« med over i nye partier, lyder hendes budskab. Foto: Asger Ladefoged. Video: Berlingske. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er et udtryk for »forræderi«, at Lars Løkke Rasmussen og Inger Støjberg har forladt Venstre og med al sandsynlighed kommer til at trække tusindvis af Venstre-vælgere med over til deres nye partier ved folketingsvalget 1. november.

Det siger Karin Riis-Jørgensen, tidligere medlem af Europa-Parlamentet for Venstre og partiets hovedbestyrelse, til Berlingskes podcast »Østergaards salon«.

»Jeg har følt mig svigtet af min tidligere formand (Lars Løkke Rasmussen, red.), der bare gik. Jeg har i den grad været vred. Jeg var også en af de første, der trak lemmen væk under Inger Støjberg, da hun var illoyal over for formanden, Jakob Ellemann-Jensen, der intet havde gjort. Han forsøgte jo bare at samle stumperne,« siger hun.

»Forræderi«

Karin Riis-Jørgensen taler om den forgangne valgperiode, hvor flere profiler har forladt Venstre. Lars Løkke Rasmussen meldte sig ud af partiet 1. januar 2021 efter valgnederlaget i 2019, hvor han tabte statsministerposten og senere titlen som Venstres formand. I februar 2021 fulgte Inger Støjberg trop på grund af uenigheder med partiets nuværende formand, Jakob Ellemann-Jensen.

Lars Løkke Rasmussen har siden stiftet Moderaterne, og Inger Støjberg har stiftet Danmarksdemokraterne. Begge partier står til at komme i Folketinget ved valget 1. november, og partierne kommer med al sandsynlighed til at trække vælgere fra Venstre, navnlig på grund af Løkke og Støjbergs popularitet. Karin Riis-Jørgensen mener, at det er et »svigt« af Venstre og dets mange frivillige, der har været med til at skabe de to politikeres popularitet:

»Jeg tror ikke, at man gør sig en forestilling om, hvilket et privilegium det har været at have sådan en frivillig skare, der kæmper for, står op for en en og er stolte af en. Forestil jer, hvordan de oplever det i disse dage. Dem, de har kæmpet for, står nu med helt andre skilte og helt andre forbogstaver. Jeg siger, at det er forræderi,« siger Venstre-profilen.

Journalist Nynne Bjerre Christensen medvirkede også i podcasten. Hun spurgte, om man virkelig kan fortænke Lars Løkke Rasmussen i at lave et nyt parti, når han blev »hældt« ud af Venstre.

»Jo, det kan man faktisk godt, for han gik jo, fordi tilliden var brudt. Han startede jo forræderiet med sin bog (»Befrielsens øjeblik«, red.),« svarede Karin Riis-Jørgensen.

I bogen argumenterer Lars Løkke Rasmussen for en regering hen over midten, men ifølge Karin Riis-Jørgensen gjorde han dette uden at få Venstres bagland med sig.

»Egoisme«

Karin Riis-Jørgensen mener, at Lars Løkke Rasmussen og Inger Støjberg burde have ophævet deres mandat i løbet af den forgangne valgperiode. Hendes argument er, at de er blevet valgt som Venstre-politikere, og at det blandt andet er på den præmis, at vælgerne har givet dem deres stemme.

»Man burde gå ud og få sin suppleant ind i stedet og starte forfra. Du opererer på baggrund af andres tillid. Det svarer til, at du har en dygtig udviklingsingeniør, som tager hele sit patent og alle sine kunder med til en ny virksomhed og tjener kassen på det,« siger Karin Riis-Jørgensen.

Hun mener, at Lars Løkke Rasmussen og Inger Støjberg har været »styret af egoisme«, når de har valgt at stifte nye partier.

Lars Løkke Rasmussen har undladt at kommentere kritikken. Inger Støjberg er ikke vendt tilbage på Berlingskes henvendelse i denne artikels deadline.

Du kan høre hele Karin Riis-Jørgensens kritik i Berlingskes podcast »Østergaards salon«, hvor journalist Nynne Bjerre Christensen også deltog. I podcasten diskuterer de også tørklædedebatten og fastholdelse af velfærdsmedarbejdere i en offentlige sektor.

Følg Østergaards salon på mobil