Tommy Ahlers peger på blå bloks problem – Nick Hækkerup giver ham ret

De traditionelle regeringsbærende partier i blå blok har et stort problem. De tager for meget farve af yderpartiernes holdning til klima – og det kan have været med til at afgøre valget. Sådan lyder det fra tidligere Venstre-minister Tommy Ahlers.

 
De traditionelle regeringsbærende partier i blå blok har et stort problem. Video: Berlingske. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Allerede inden alle stemmer var talt op, begyndte der at opstå sprækker i blå bloks sammenhold.

Den mangeårige Venstre-minister Claus Hjort Frederiksen rettede et hårdt angreb mod De Konservative, som ifølge Hjort Frederiksen ikke har »bidraget positivt« til valgkampen, og som med budskabet om topskattelettelser har ført en »taberstrategi«.

Ifølge en af hans tidligere ministerkolleger, iværksætteren Tommy Ahlers, skal årsagen til blå bloks udfordringer muligvis findes et andet sted.

Ahlers mener, at gårsdagens folketingsvalg endnu en gang blev et klimavalg. Og på klimaområdet bliver Venstre og Konservative – der ifølge Ahlers er mindst lige så ambitiøse som rød blok, men som have klimahandling på en anden måde – præget for meget af yderpartierne på højrefløjen.

Det siger han i Berlingskes podcast »Østergaards salon«, der er optaget onsdag formiddag:

»I blå blok, der tager V og K farve af, at Inger Støjberg i en partilederrunde står og siger, at klima er noget, man kan vente med. Det kan vi sgu ikke vente med, og det er der for mange, der lytter til,« siger Tommy Ahlers i podcasten.

Ahlers sammenligner det med den udvikling, som Socialdemokratiet har gennemgået på udlændingeområdet. Her har Socialdemokratiet historisk været præget af venstrefløjens holdninger, men har »set sig fri af dem« og har med succes indført en stram udlændingepolitik.

V og K bliver nødt til at gøre sig fra af yderfløjene i blå blok, når det kommer til klima, mener Ahlers:

»V og K er ikke kommet fri af det, de andre i blokken mener om klima, og så bliver det for nemt for de andre i rød blok at sige til dem, at så vil I det ikke rigtig. Selvom de faktisk gerne vil det og har lagt nogle ret vilde planer frem.«

Morgenen efter folketingsvalget udlagde de tidligere politikere Tommy Ahlers (V), Pernille Skipper (EL) og Nick Hækkerup (S) resultatet i en liveudgave af »Østergaards salon«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Podcastens øvrige gæster – Enhedslistens Pernille Skipper og tidligere socialdemokratisk justitsminister Nick Hækkerup – er på mange måder enig med Ahlers:

»Tommys analyse er uhyre interessant. Det er ikke sikkert, at klima har været afgørende, men det er en rigtig pointe det her med, at det er svært for de blå at blive grønne. Fordi det er dem, der har råbt op om klimatosser og Inger Støjberg og så videre,« siger Nick Hækkerup og fortsætter:

»Hvis det er rigtigt, så har blå blok et strukturelt problem. For hvis klima bliver ved med at være vigtigt, så vil der være en samlet rød blok, der fremstår utrolig klimaansvarlig. Og så vil man kunne spille partierne i blå blok ud mod hinanden.«

Løsningen for blå blok kan derfor være, at være meget markante på klimaspørgsmålet, mener Hækkerup – ligesom Socialdemokratiet har været på udlændingeområdet. Men det bliver svært, hvis man skal have Inger Støjberg med, lyder det.

Du kan høre hele afsnittet her, hvor du også kan høre Nick Hækkerup, Tommy Ahlers og Pernille Skipper diskutere, om Moderaterne får problemer med at tage mange uerfarne politikere med ind i Folketinget.

Følg Østergaards salon på mobil