Tidligere topdiplomat er dybt uenig i Foghs forslag om Kina: »Ville blive overordentligt dyrt for verdensøkonomien«

Det ville være en alvorlig fejltagelse, hvis europæiske virksomheder trak sig ud af Kina, lyder budskabet fra en tidligere departementschef i Udenrigsministeriet.

Anders Fogh Rasmussen har foreslået, at alle internationale virksomheder trækker sig ud af Kina, men det er en dårlig idé af flere årsager, lyder det fra tidligere topdiplomat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stephanie Lecocq/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom Kina rasler med sablen mod Taiwan, ville det være en stor fejltagelse, hvis danske og andre europæiske virksomheder trak sig ud af Kina.

Det siger forhenværende departementschef i Udenrigsministeriet og nuværende vicegeneralsekretær i OECD, Ulrik Vestergaard Knudsen, til Berlingskes podcast »Østergaards salon«.

Han går dermed i rette med tidligere V-statsminister Anders Fogh Rasmussen, der har opfordret alle virksomheder til at trække sig ud af Kina.

»Det, som vores tidligere statsminister foreslår, ville blive overordentligt dyrt for verdensøkonomien og for danske virksomheder,« vurderer den tidligere topdiplomat, der har arbejdet under netop Foghs regering i 00erne.

Anders Fogh Rasmussen har tidligere sagt til »Østergaards salon«, at fred og fordragelighed med diktatorer ikke fører til fred, men til krig og konflikt. Det er sket med Rusland, og det samme kan ske med Kina, der vil have Taiwan tilbage i folden. Det vurderer den tidligere statsminister i hvert fald.

Derfor mener han, at danske og europæiske virksomheder bør trække sig ud af Kina, så de ikke risikerer at lide tab under en eventuel konflikt mellem Kina og Taiwan.

»Enorme forskelle«

Men det ville være en forkert beslutning, mener Ulrik Vestergaard Knudsen:

»Hvis vi begynder at afkoble os fra hinanden, så bliver vi fattigere.«

Den tidligere topdiplomat peger også på, at det vil skabe mistillid mellem Vesten og Kina, hvilket vil gøre det sværere at løse klimakrisen. Ulrik Vestergaard Knudsen mener desuden, at det er forkert at sammenligne Kina og Rusland.

»Der er enorme forskelle på Rusland og Kina, så man må simpelthen ikke drage den unuancerede parallel og sige, at Kina og Rusland er det samme.«

Han peger for eksempel på, at Kina ikke har tradition for kolonialisme eller imperialisme, selvom landet er stærkt utilfreds med Taiwans selvstændighed. Han siger dog, at Vesten aldrig må blive afhængige af energi og fødevarer fra autokratier.

Lykke Friis, direktør i Tænketanken i Europa, medvirker også i podcasten, og hun er enig i Ulrik Vestergaard Knudsens vurdering:

»Hvis man deler verden op i autokratier og demokratier, så har man egentlig også sagt, at der er lande, man ikke vil have en diskussion med. Det er problematisk, for der er mange problemer, som vi har brug for at diskutere på et globalt plan,« siger Lykke Friis og peger på klimakrisen som et eksempel.

Du kan høre hele afsnittet af »Østergaards salon« her, hvor Mette Østergaard også taler med Ulrik Vestergaard Knudsen og Lykke Friis om Danmark og EUs behov for at finde nye alliancepartnere i verden.