Le Gammeltoft i opgør med unges mistrivsel: Forældrene må tage mere ansvar

Flere og flere børn mistrives, og en af løsningerne er, at forældre tager mere ansvar for deres børn og deres opdragelse. Det mener iværksætter og stifter af mediet Heartbeats Le Gammeltoft.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Le Gammeltoft ser det alle steder. Også i sin omgangskreds.

Forældre, der nurser, curler og overbeskytter deres børn.

Hvor det ender med angst og børn på 11 år, der ikke selv kan tage metroen.

Det fortæller hun i Berlingskes podcast »Østergaards salon«, hvor hun sammen med vært Mette Østergaard og Anne Sophia Hermansen diskuterer den stigende mistrivsel blandt børn og unge.

Og Le Gammeltoft mener, at man skal huske at tænke på forældrenes ansvar, når der tales om børn og unges mistrivsel.

»Det kan vi ikke udlicitere til Christiansborg. Det er en vanvittig idé at have,« siger hun i podcasten.

Hun mener blandt andet, at forældre skal være bedre til at selvstændiggøre deres børn. At man skal lade børnene tage nye skridt og tackle nye udfordringer, når de er klar til det. For det hjælper ikke at blive ved med at binde snørebåndene for dem. Eller følge dem rundt i metroen.

»Sandheden er, at hver eneste gang vores børn er i en udviklingsperiode og melder sig klar at gøre noget nyt selv, og vi så siger: Det må du ikke, det kan du ikke, Så fortæller vi barnet, at det ikke kan selv, at det ikke er klar, at det ikke er dygtigt nok. At det ikke ER nok. Vi fratager dem at udvikle deres selvstændighed, som er vanvittigt vigtig,« siger Le Gammeltoft.

Hun peger også på, at det er forældres ansvar at opdrage deres børn til at håndtere den digitale omstilling, som af nogen bliver udpeget som hæmmende for børns trivsel.

»Men halløj – forældreansvar. Det er da mit ansvar, at mit barn går i seng og sover, og ikke ligger og glor på Snapchat. Det er ikke Christiansborgs ansvar. Det er ikke Imran Rashids (forfatter til den kendte bog 'Sluk', red.) ansvar. Det er ikke nogen andens ansvar end mit,« siger Le Gammeltoft.

Podcastens anden gæst, debattør, foredragsholder og skribent på Weekendavisen Anne Sophia Hermansen er enig med Le Gammeltoft i, at forældre bør tage mere ansvar for børnenes trivsel. Men hun tror ikke, at det er den eneste løsning på den generelle mistrivsel. Forældre skal også lade børnene være:

»Vi har som forældre hele tiden hovedet oppe i måsen på vores børn og spørger dem konstant om, hvordan de har det,« siger hun i podcasten.

Hun peger på, at det konstante fokus på børnenes trivsel, og hvordan de har det, er noget nyt. Og at tidligere generationer ikke på samme måde har skullet forholde sig til, hvordan de har det hele tiden. Ej heller, hvad de havde lyst til at lave:

»Mine forældre spurgte da aldrig mig, hvad jeg havde lyst til at lave i weekenden. Det måtte jeg da selv finde ud. De lavede heller ikke legeaftaler for mig – det måtte jeg selv finde ud af. Når det kom til mine lektier, var der mulighed for hjælp, men ellers måtte jeg selv finde ud af det,« siger Anne Sophia Hermansen.

Du kan høre hele afsnittet her, hvor panelet også taler om, hvorvidt identitetspolitikken er ved at ødelægge kunsten.

Følg Østergaards salon på mobil