Frederiksen skal have fire kort på hånden, når hun udskriver valg. Lige nu har hun ingen

Politisk kommentator Søs Marie Serup er gæst i Berlingskes podcast »Østergaards salon«. Her gennemgår hun de udfordringer, Mette Frederiksen har, inden hun sandsynligvis udskriver valg i næste uge.

Statsminister Mette Frederiksen skal have fire kort på hånden, når hun udskriver valg, siger politisk kommentator Søs Marie Serup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen sagde det meget klart i DRs »21 Søndag«: Når man som statsminister skal udskrive valget, er det vigtigt at have fire kort på hånden:

For det første skal ens meningsmålinger være gode.

For det andet skal man have mærkesager, der passer ind i tiden.

For det tredje skal man være i balance med sig selv.

For det fjerde skal man være sikker på, at modstanderen har det svært.

Politisk kommentator Søs Marie Serup gæster i denne uge Berlingskes nye podcast »Østergaards salon«, hvor chefredaktør Mette Østergaard er vært. Ifølge Serup har Mette Frederiksen ingen af de fire kort på hånden.

»Meningsmålinger har rettet sig en mikrometer siden sommerferien på trods af, at regeringen har tæppebombet os med udspil og aftaler. Vi kan næsten ikke registrere nogen bevægelse,« siger Søs Marie Serup, der heller ikke mener, at Mette Frederiksen nødvendigvis kan lykkes med at placere sine egne brikker på spillepladen.

»Hun er selvfølgelig et bedre sted i forhold til at få placeret brikkerne på kortet – altså hvilke dagsordener er der tale om. Men valgperioden har været meget påvirket af udefrakommende begivenheder. Den slutter så tilsyneladende på præcis samme måde med en gaslæk og krig i Ukraine, så på den måde kan hun ikke vide, om hun kan styre de dagsordener. Og så tror jeg, at danskerne nu er så pressede på deres økonomi, at der reelt kun er ét tema: Hvordan klarer vi os igennem vinteren.«

Den tidligere rådgiver i Venstre mener, at Frederiksens modstandere står dårligere end lige efter sommerferien – men ikke rigtig dårligt.

Og så er der spørgsmålet om, hvorvidt statsministeren er i balance med sig selv.

»Vi har set en statsminister her i efteråret, som har været indædt. Hun vil virkelig det her. Men risikoen ved at køre sig selv meget hårdt er også, at der ryger noget på båndbredden. Jeg har tænkt mange gange over de seneste uger: Kære Mette, du burde tage i sommerhus en weekend og læse en roman, strikke og slå græs.«

Søs Marie Serup fortæller i podcasten også om de parametre, hun mener, der skal være på plads, for at blå blok vinder, og så afslører hun, hvem der ved en fejl kom til at udskrive valget i 2007.

Hør hele podcasten her, hvor også professor i filosofi Vincent Hendricks er gæst.

Følg Østergaards salon på mobil