Forfatter: Udlændingepolitikken er nytteløs – men ét værktøj virker til integration

Vi skal erkende, at integrationsopgaven ikke ligger inde på Christiansborg, men ude i civilsamfundet, siger skønlitterær forfatter og debattør.

Forfatter Birgithe Kosovic vil have danskere og borgere med anden etnisk baggrund til at gifte sig. På den måde vil udlændinge blive bedre integreret i det danske samfund, siger hun. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske integrationspolitik er mere eller mindrenytteløs. Det skyldes, at integrationsopgaven i virkeligheden ikke ligger på Christiansborg, men ude i civilsamfundet, hvor danskere og borgere med anden etnisk baggrund især har forsømt én ting.

At blive gift.

Det siger Birgithe Kosovic, skønlitterær forfatter og debattør, til Berlingskes podcast »Østergaards salon«.

»Vi skal erkende én ting. Når vi snakker om, hvad integration betyder, så betyder det faktisk, at vi gifter os med hinanden. For hvis vi ikke gør det, så sker det, som udfolder sig nu. Vi vil ikke have noget med hinanden at gøre. Vi kan kun undgå denne undvigelse, hvis vi har en forælder fra den ene side og en fra den anden side,« siger hun.

Birgithe Kosovic mener, at de manglende ægteskaber mellem etniske danskere og borgere med anden etnisk baggrund bunder i, at vi som mennesker foretrækker at være sammen med nogen, der minder om os selv.

»Os og dem-fortællingen bliver ikke udfoldet politisk i særlig stor stil. Den udfolder sig i civilsamfundet, og det gør den, når vi ikke vil gifte os med hinanden, når vi ikke vil bo i nærheden af hinanden, når vi ikke vil gå i skole med hinanden, og når vi i fremtiden heller ikke vil dele arbejdspladser,« siger hun.

»Fuldstændig korrekt«

Sognepræst, debattør og journalist Sørine Gotfredsen medvirker også i podcasten, og hun erklærer sig enig i Birgithe Kosovics analyse:

»Hele Birgithes analyse af, hvor svært det er at leve sammen med mennesker, som er meget forskellige fra en selv, er fuldstændig korrekt,« siger Sørine Gotfredsen og tilføjer, at hun i løbet af årene har fået »tæsk« for at sige det samme i den offentlige debat:

»Nu kan det siges nogenlunde frit, fordi vi kan se derude, at det er sådan, det er.«

Mette Østergaard, vært på podcasten og chefredaktør på Berlingske, spørger, om det slet ikke har gavnet integrationen, når politikere på Christiansborg har forsøgt at påvirke integrationen og de værdier, som folk med anden etnisk baggrund bringer med sig til Danmark.

Mette Østergaard nævner den omstridte 24-års regel som eksempel. Reglen skulle forhindre familiesammenføring for udlændinge, hvis en af parterne i et ægteskab var under 24 år.

Mens Birgithe Kosovic siger nej, svarer Sørine Gotfredsen anderledes:

»Jo, og derfor vil jeg også sige, at nogle af de store beslutninger, der er blevet taget, og selvfølgelig de helt konkrete beslutninger om, hvor mange man vil have ind, og hvad man kræver af folk med anden etnisk baggrund, har betydet noget. Det er derfor, jeg siger, at vi havde lignet Sverige meget mere, end vi gør, hvis vi ikke havde fået det store systemskifte i 2001, hvor Dansk Folkeparti fik stor indflydelse.«

Du kan høre hele afsnittet her, hvor Sørine Gotfredsen, Birgithe Kosovic og vært Mette Østergaard også diskuterer abortgrænsen og identitetspolitik.