Anna Libak: Ledelserne på plejehjem tager ikke ansvar – »Får de ikke deres penge for at føre tilsyn?«

Der er behov for et opgør med kulturen i den danske ældrepleje. Fyr de ansatte, der ikke magter opgaven – og fremhæv de gode eksempler, lyder det fra to fremtrædende debattører.

 
Anna Libak er gæst i podcasten »Østergaards salon« og her fortæller hun, hvordan hun mener, at ledelserne på landets plejehjem skal blive bedre til at fyre de dårlige medarbejdere. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ny dokumentar om de kritisable og uværdige forhold på plejehjemmet Nørremarken i Køge har endnu engang sat forholdene for de ældste borgere på dagsordenen i den politiske debat.

Dokumentaren viser blandt andet, at der sidder ledelser på landets plejehjem, som ikke er deres opgave voksen. Og de formår ikke at fyre de medarbejdere, der ikke er deres opgave voksen.

Sådan lyder det fra udlandsredaktør på Weekendavisen Anna Libak i Berlingskes podcast »Østergaards salon«.

»De ansatte, der forløber sig over for de ældre, skulle være blevet fyret. Men der er en plejehjemsledelse, der ikke tager de nødvendige skridt,« siger Anna Libak.

Hun mener ikke, at diverse politiske forslag om mere tilsyn vil hjælpe. I stedet mener hun, at ledelsen skal blive bedre til at indføre en god kultur på plejehjemmene. Og sikre sig, at medarbejderne kan løfte opgaven.

»Hvad er egentlig ledelsens opgave på plejehjemmet? Er det ikke netop det, de får deres løn for? At føre tilsyn med, hvordan beboerne bliver behandlet? Og så er det da bare at fyre de mennesker. Hvis man gør det, så vil medarbejderne også automatisk begynde at forholde sig bedre til beboerne,« siger Anna Libak i podcasten.

Podcastens anden gæst, administrerende direktør i it-virksomheden Netcompany André Rogaczewski, er enig i, at flere tilsyn ikke er vejen frem.

Han har tidligere deltaget i DR 2 programmet »Bossen og Plejehjemmet«, hvor han besøgte plejehjemmet Lindholm i Aalborg. Her gav topchefen sine bud på, hvordan man kunne effektivisere og omorganisere nogle af arbejdsgangene, således at personalet bedre kunne fokusere på kerneopgaverne.

Det indebar blandt andet, at man lod en medarbejder, der var god til at skrive i it-systemerne, skrive hændelser ind for de andre medarbejdere.

»Vi sparede omkring 25 procent af alle sosu-assistenternes og sygeplejerskernes tid,« fortæller Rogaczewski i podcasten.

André Rogaczewski er stifter af firmaet Netcompany. Han har i et tv-program tidligere forsøgt at gøre et plejehjem mere effektivt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup (arkiv) .

Topchefen er enig i, at flere tilsyn ikke er vejen frem. Han mener at lederne på plejehjemmene kan gøre en forskel, hvis de kan formå at give de ansatte følelsens af, at de gør noget meningsfuldt:

»Man skal skabe en vindermentalitet, og en følelse af, at man gør noget fordi det er vigtigt. Man skal kunne spejle sig i andre mennesker, man beundrer. Og lur mig, at hvis man arbejder et sted, hvor lederen udviser det, så vil man også se en anden kultur og opførsel fra de ansatte,« siger André Rogaczewski.

Du kan høre hele afsnittet her, hvor vært Mette Østergaard, Anna Libak og André Rogaczewski også diskuterer krigen i Ukraine og partiernes villighed til at omgå reglerne for partistøtte.

Følg Østergaards salon på mobil