Økonomitjek: Børnefamilien

Mand 45 år, Kvinde 47 år Manden er selvstændig håndværker i firmat med to ansatte. Konen er bankansat. Årsinkomst 960.000 kroner. Bor i villa i Lyngby-Taarbæk vurderet til 4,8 millioner kroner og skylder 2,5 millioner kroner i det. Har også en ferielejlighed i Tyrkiet, hvor de ikke skylder en krone. To børn på henholdsvis 12 og 9 år.

. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox

Dette par har godt med luft i den daglige økonomi. Alligevel er der advarselslamper, som blinker. Det skyldes, at såvel manden som kvinden arbejder i brancher, som er hårdt ramt af den økonomiske og finansielle krise.

»Mange håndværksmestre er pressede af nedgangen i byggeriet, og en del bankansatte er i risikozonen for at miste jobbet. Heldigvis har familien gode muligheder for klare sig gennem midlertidige økonomiske problemer, hvis de skulle opstå. Boliglånet kan gøres afdragsfrit i en periode, ferielejligheden kan sælges, eller bilen kan udskiftes med en billigere. Det er også en mulighed at flytte til et billigere hus, om end det kan tage lang tid at komme af med det gamle for tiden,« siger privatøkonom i Danske Bank Las Olsen.

Han siger samtidig, at familien i en periode kan øge belåningen i huset og leve af det, hvis de er sikre på, at problemerne er midlertidige.

»Men det kan være en farlig kurs, hvis indkomsten ikke hurtigt vender tilbage, for så har man gjort problemet værre,« siger Las Olsen.

Billånet skal ændres

Under alle omstændigheder bør familien udskifte billånet med et større boliglån, fordi renten her næsten altid er lavere.
Hvis de ikke rammes af fyringer, har de et rådighedsbeløb på cirka 17.000 kroner om måneden, efter alle faste udgifter og udgifter til bilen er betalt. Mister kvinden sit arbejde falder beløbet til 12.000 kroner, mens det bliver rigtigt alvorligt, hvis manden på grund af krisen ikke kan trække noget ud af firmaet  i år – så mangler der umiddelbart 6.000 kroner om måneden bare for at dække de faste udgifter og bilkørsel.

»I den situation er det nødvendigt at reagere hurtigt. Er problemet midlertidigt, kan familien klare en periode med afdragsfrie lån og ekstra belåning i huset, men det er en kortsigtet løsning. Ellers kan det være nødvendigt at sælge ferielejligheden og skifte til en billigere bil,« siger Las Olsen.

Han opfordrer samtidig manden i forholdet til at tænke på sin pensionsopsparing, fordi selvstændige ikke har en arbejdsmarkedsordning at falde tilbage på.
Derfor skal parret til at se på, om det sparer nok op:
»Eller om det sparer for meget op. Det ser vi faktisk også tit. Uanset hvad har personerne nået en alder, hvor det er vigtigt at gøre status over pensionsopsparingen. I den forbindelse kan det være en idé at omdanne et firma fra personligt ejet til et ApS, for så kan pensionen oprettes som en arbejdsgiveradministreret pension,« siger Las Olsen.