Yellen løfter advarende finger

Janet Yellen maner til forsigtighed, når USA gradvist begynder at hæve renten. Økonomisk svag vækst andre steder i verden kan smitte af.

Foto: Kevin Lamarque
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske centralbanks direktør Janet Yellen gentager behovet for, at centralbanken, Federal Reserve, lister på kattepoter i den kommende tid. Det ligger i kortene, at den amerikanske rente skal hæves. Men det skal ske forsigtigt, fordi væksten i andre dele af verden er svagere, finansmarkederne står på vaklende ben og udsigterne for inflationen er usikre.

Yellen sagde tirsdag i New York, at markedets mindre forventning om en renteforhøjelser havde hjulpet med at skærme den amerikanske økonomi fra den negativ udvikling i andre dele af verden. Men hun understregede samtidig , at Federal Reserve kun har små muligheder for at ændre kurs og stimulere økonomien, hvis USA mod forventning rammes af den økonomiske svaghed i andre økonomier - især økonomisk svaghed i Kina samt på oliemarkedet.

Centralbankchefens ord følges tæt, og det er første gang siden bankens møde i marts, at hun har udtalt sig om økonomi og pengepolitik i USA. Danske Banks analytiker Mikael Olai Milhøj bider mærke i, at der med amerikanske øjne er modsat rettede tendenser.

»Selvom arbejdsmarkedet og privatforbruget i amerikansk økonomi fortsætter med at klare sig pænt, så er der også nøgletal, der fortsat viser svaghedstegn. Således er den amerikanske industri udfordret af vækstnedgangen i fremstillingssektoren globalt, den lave oliepris der mindsker aktiviteten i den amerikanske energisektor og den stærke dollar. Yellen er også bekymret for, at den stigning vi har set i kerneinflationen de seneste måneder ikke er varig, og at stigningen alene skyldes midlertidige faktorer,« skriver han i en kommentar til udtalelserne.

Den amerikanske kerneinflation er i øjeblikket på 1,7 procent, mens målsætningen er 2 procent.

Janet Yellens udtalelser fik dollaren til at falde over for euro, og de amerikanske renter faldt. Danske Bank anser det for mest sandsynligt, at kun vil komme en amerikansk rentestigning i år, selv om bankens analytiker mener, at sandsynligheden for en yderligere rentestigning i år er steget.

»Det vil dog kræve, at data viser, at amerikansk økonomi fortsat vokser i et pænt tempo,« vurderer Mikael Olai Milhøj.