Yellen løfter advarende finger

Janet Yellen maner til forsigtighed, når USA gradvist begynder at hæve renten. Økonomisk svag vækst andre steder i verden kan smitte af.

Foto: Kevin Lamarque.
Læs mere
Fold sammen

Den amerikanske centralbanks direktør Janet Yellen gentager behovet for, at centralbanken, Federal Reserve, lister på kattepoter i den kommende tid. Det ligger i kortene, at den amerikanske rente skal hæves. Men det skal ske forsigtigt, fordi væksten i andre dele af verden er svagere, finansmarkederne står på vaklende ben og udsigterne for inflationen er usikre.

Yellen sagde tirsdag i New York, at markedets mindre forventning om en renteforhøjelser havde hjulpet med at skærme den amerikanske økonomi fra den negativ udvikling i andre dele af verden. Men hun understregede samtidig , at Federal Reserve kun har små muligheder for at ændre kurs og stimulere økonomien, hvis USA mod forventning rammes af den økonomiske svaghed i andre økonomier - især økonomisk svaghed i Kina samt på oliemarkedet.

Centralbankchefens ord følges tæt, og det er første gang siden bankens møde i marts, at hun har udtalt sig om økonomi og pengepolitik i USA. Danske Banks analytiker Mikael Olai Milhøj bider mærke i, at der med amerikanske øjne er modsat rettede tendenser.

»Selvom arbejdsmarkedet og privatforbruget i amerikansk økonomi fortsætter med at klare sig pænt, så er der også nøgletal, der fortsat viser svaghedstegn. Således er den amerikanske industri udfordret af vækstnedgangen i fremstillingssektoren globalt, den lave oliepris der mindsker aktiviteten i den amerikanske energisektor og den stærke dollar. Yellen er også bekymret for, at den stigning vi har set i kerneinflationen de seneste måneder ikke er varig, og at stigningen alene skyldes midlertidige faktorer,« skriver han i en kommentar til udtalelserne.

Den amerikanske kerneinflation er i øjeblikket på 1,7 procent, mens målsætningen er 2 procent.

Janet Yellens udtalelser fik dollaren til at falde over for euro, og de amerikanske renter faldt. Danske Bank anser det for mest sandsynligt, at kun vil komme en amerikansk rentestigning i år, selv om bankens analytiker mener, at sandsynligheden for en yderligere rentestigning i år er steget.

»Det vil dog kræve, at data viser, at amerikansk økonomi fortsat vokser i et pænt tempo,« vurderer Mikael Olai Milhøj.