Yellen: Ingen ændring af planer trods strakte aktivpriser

Den amerikanske centralbanks topchef, Janet Yellen, gav ingen indikationer om ændringer i planerne for fortsatte pengepolitiske stramninger i USA, på tirsdagens økonomiske diskussion i London. Men hun anerkendte, at nogle aktivpriserne viser tegn på at være ganske strakte - "rich asset prices".

Den amerikanske centralbanks topchef, Janet Yellen. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANNAH MCKAY

»Vi har gjort det meget klart, at vi tror, at det vil være hensigtsmæssigt at øge renten meget gradvist i forhold til vores mål,« lød det fra Yellen i hendes første offentlige optræden siden Federal Reserve øgede renten den 14. juni.

Samtidig pegede Yellen på, at værdiansættelsen set ud fra visse vinkler ser ganske høj ud.

»Aktiv-vurderingen er noget strakt, hvis man bruger nogle traditionelle parametre som for eksempel forholdet mellem pris og indtjening, men jeg vil ikke prøve at kommentere på en passende værdiansættelse, for disse forhold bør afhænge af de lange renter,« noterede hun.

Yellens kommentar til aktivpriserne kommer efter kommentarer tidligere tirsdag fra Federal Reserves vicechef, Stanley Fischer, der sagde, at stigende værdiansættelser kun delvis kan forklares ved en forbedring af de økonomiske udsigter.

Federal Reserves topfolk strides om, hvordan centralbanken bør reagere på de tilsyneladende modstridende signaler om USA's økonomi fra data om ledighed og inflation.

Arbejdsløsheden faldt til 4,3 pct. i maj, hvilket er det laveste i 16 år. Det har gentagne gange fået medlemmerne af Federal Reserves pengepolitiske komite - FOMC - til at forudsige, at det strammere arbejdsmarked til sidst vil udløse højere løn og stigende priser. Men hidtil er lønstigningerne udeblevet.

Samtidig nikkede Yellen tirsdag til de bekymringer, som breder sig blandt økonomer om, at inflationsforventningerne kan falde.

»Hvad vi vil bekymre os om, er, hvis det ser ud til at inflationsforventningerne falder, fordi det kan få en lav inflation til at bide sig fast. Så det vil vi helt klart prøve at undgå.«

Yellen tilføjede, at de forskellige signaler for inflationen giver modstridende signaler.

»Vi får ikke en entydig indikation,« pointerede hun.