WEBTEST MÅ IKKE BENYTTES Dansk gevinst på boom i Østeuropa

Den rivende økonomiske udvikling i Østeuropa har løftet dansk eksport til disse lande pænt i vejret. Men salget kan komme i fare, hvis der kommer en økonomisk krise mod øst.

dhdfhdhd Fold sammen
Læs mere
Foto: hdhdfh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Eksporten af danske varer til Østeuropa fortsætter med at buldre frem. Sidste år steg eksporten til de nye demokratier mod øst med ikke mindre end 19,5 pct. - mere end dobbelt så meget som den samlede eksport gik frem. Dermed blev de ti nye EU-lande aftager af dansk fremstillede varer for næsten 30 mia. kr.

»Danske virksomheder har været gode til at drage fordel af det økonomiske opsving, som har raset i de ti nye EU-lande med øst de senere år. Dansk eksport til Polen, Ungarn, Rumænien og de øvrige nye EU-lande er i hvert fald mere end fordoblet siden 1993,« siger cheføkonom i Handelsbanken, Jes Asmussen.

Stor betydning
Udviklingen betyder, at denne region nu aftager flere danske varer end Holland, og næsten lige så meget som Norge, der er Danmarks femte største eksportmarked.

»Så der er ingen tvivl om, at regionen har en stor og stigende betydning for dansk økonomi,« siger cheføkonom i Handelsbanken, Jes Asmussen.

Det gælder især, hvis også Rusland, Ukraine, Moldova og andre østlande uden for EU-blokken tælles med.

Men dermed bliver Danmark også hårdere ramt end før, hvis de nye EU-lande over de kommende år presses til at lægge deres økonomiske politik om i et forsøg på at få bedre styr på deres samfundsøkonomi.

På længere sigt er der dog fortsat et gigantisk potentiale for dansk eksport i Østeuropa. Allerede i dag sælger Danmark varer alene til Polen for 11 mia. kr. om året. Det rækker til en 11. plads blandt de lande, vi handler mest med. Men forestiller man sig, at Danmark med tiden kommer til at sælge lige så mange varer til hver af de 40 mio. polakker, som vi sælger til de 4,6 mio. nordmænd, ville dansk eksport vokse med 270 mia. kr. - svarende til en stigning i den totale danske eksport på næsten 50 pct.

En kassesucces
Nu er velstanden i Polen kun på en tredjedel af niveauet i Norge. Men landet er på vej frem, og på sigt er det ikke umuligt, at Polen, der er et nærmarked for Danmark, udvikler sig til en kassesucces af de store. Der bor mere dobbelt så mange mennesker i Polen som i Sverige, Norge og Finland - tilsammen. Steg eksporten til Polen bare en tredjedel af niveauet til hver af de 4,6 mio. nordmænd, ville den vokse fra i dag 11 mia. kr. til op mod 90 mia. kr. Det er mere, end vi sælger til Sverige, der er Danmarks næststørste eksportmarked, og mere end vi eksporter til store og rige EU-lande som Frankrig, Holland og Italien.

Det er et meget bredt udsnit af danske varer, der sælges til de hurtigt voksende øst-økonomier, og Danmark tjener tykt på denne handel. I flere år har vores østeksport således været flere milliarder kroner større end importen, så myten, at østeuropæiske lande med superlave lønninger og usle arbejdsvilkår er en kæmpe jobtyv, holder ikke. Det er Danmark, og også andre af rige EU-lande, der indtil videre har høstet de største økonomiske fordele af den mere frie handel, som nu finder sted med Østeuropa.