Wannacry tog computere i hele verden som gidsler: Nu har hackerne hævet løsesummen

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret

Sikkerhedseksperter verden over er enige om, at det var Nordkorea, der stod bag det omfattende Wannacry-angreb i maj. Fold sammen
Læs mere
Foto: RITCHIE B. TONGO

Godmorgen,

Her er dit daglige nyhedsoverblik. Og lad os være ærlige: Dansk erhvervsliv holder sommerferie, og det er sparsomt med de store nyheder. Vi flyver i stedet til udlandet og lander blandt andet i Storbritannien, Afrika og på den Iberiske Halvø.

1
Hackerne bag Wannacry hæver deres løsesumme

Det er 12 uger siden, at det globale Wannacry-cyberangreb, tog computere i hele verden som gidsler. Angrebet, som blandt andet nedlagde det britiske sundhedsvæsen, krypterede alle filerne på de ramte computere og krævede 300-600 dollar for at frigive dem.

Nu har hackerne hævet løsesummerne, skriver Quartz. I alt har de tjent sølle 875.000 kroner. Pengene stod på tre bitcoin-konti, som nu er tomme.

Det er altså ikke alverden, bagmændene har tjent på det storstilede angreb. Ifølge Quartz skyldes det, at angrebet var mere politisk motiveret end økonomisk. Sikkerhedseksperter er generelt enige om, at Nordkorea stod bag angrebet.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Efter brexit: Investorerne holder sig fra Storbritannien

Hvad er det for et forhold, Storbritannien skal have med EU i fremtiden? Vi ved det stadig ikke rigtigt, og den slags usikkerhed skræmmer investorerne.

Mange udenlandske firmaer er nervøse for at gå ind i Storbritannien, advarede chefen for den britiske centralbank, Bank of England, om i går. Forventningerne til, hvor mange penge der vil blive investeret i den britiske økonomi i 2020, er nu 20 procentpoint lavere, end de forventninger, der blev fastlagt, inden briterne stemte sig ud af EU. Det skriver Financial Times.

Centralbankchefen sænkede samtidig forventningerne væksten i britisk økonomi fra 1,9 til 1,7 pct.

Business anbefaler:

3
Iberisk halvø lyser op blandt Sydeuropas økonomier

Portugal og Spanien er på mange måder billederne på den finanskrise, der skyllede ind over Europa for godt ti år siden. Boligpriserne styrtdykkede, bankerne kunne ikke få indfriet deres lån, og arbejdsløsheden eksploderede.

Nu er der grund til optimisme på de to landes vegne. Den årlige vækst i Spanien ligger over tre procent, mens Portugal ligger lige efter med en vækstrate på 2,7 pct. Arbejdsløsheden er stadig høj, men den er nedbragt markant de seneste år.

Du kan læse mere meget mere om den iberiske optur i Berlingske Business.

4
Flere afrikanske investeringer og lavere udviklingsbistand er en »farlig cocktail«

Regeringen ønsker at gøre det mere attraktivt for dansk erhvervsliv at investere i udviklingslande. Samtidig har regeringen skåret i den traditionelle udviklingsbistand. Og det er farligt, mener Troels Børrild, som er seniorrådgiver i ansvarlig virksomhedsadfærd hos Mellemfolkeligt Samvirke.

»Du får jo en sprængfarlig cocktail, hvis du med den ene hånd skruer op for investeringer og private virksomheders indtog i udviklingslandene, mens du med den anden hånd trækker tæppet væk under det, der skal skabe gode rammebetingelser for dem,« siger han til Finans.dk.

Når danske virksomheder åbner i afrikanske lande, står de ofte over for udfordringer som korruption, chikane fra lokale myndigheder og strid om jordrettigheder. Fra dansk side burde man bruge flere kræfter på at hjælpe med at løse disse grundlægge problemer, mener flere eksperter.

Det skal investorerne holde øje med:

I dag er kongedag, skriver Nordeas seniorstrateg, Morten Hessner. Kl. 14:30 præsenteres det amerikanske kongetal, det vigtige tal for arbejdsløshed, som giver supervigtig information for investorerne om tilstanden på det amerikanske arbejdsmarked.

»Vi forventer 190.000 flere beskæftigede og generelt en stærk jobrapport, som vil understøtte såvel europæiske som amerikanske aktier, men som vil presse renterne i opadgående retning. Bliver lønudviklingen lavere end forventet kan det give næring til yderligere rentefald. Alle andre nøgletal i dag vil stå i skyggen af jobrapporten,« skriver Morten Hessner.

Det sker i dag

  • Kl. 8: Flyselskabet Norwegian kommer med trafiktal for juli.
  • Kl. 14:30: Det amerikanske kongetal, tallet for arbejdsløshed, bliver offentliggjort i dag klokken 14.30.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder er præget af en let positiv undertone fredag morgen.

  • Nikkei 225: -0,3 pct.

  • Hongkongs Hang Seng: +0,1 pct.

  • Sydkoreas Kospi: +0,1 pct.

  • Singapores STI: -0,3 pct.