VW-skandalen giver kun små ridser i tysk økonomi

Det tyske erhvervstillidsindeks Ifo udviklede sig bedre end ventet i oktober, selvom det faldt til 108,2 fra 108,5 måneden før. Ifølge Bloomberg var der ventet et fald til 107,8.

Foto: JOHN MACDOUGALL. Angela Merkel kan glæde sig over, at VW-skandalen ikke har fået de store konsekvenser for tysk økonomi.
Læs mere
Fold sammen

Tallet er udtryk for, at den tyske økonomi ser ud til at komme nogenlunde helskindet gennem den seneste tids uroligheder, herunder Volkswagens miljøskandale og usikkerhed om Kinas vækst. Sådan lyder budskabet fra Nykredits chefanalytiker, Tore Stramer.

- Dermed indikerer dagens tal også, at de tyske virksomheder blot trækker på skuldrene over usikkerheden i kinesisk økonomi, VW-krisen og den tiltagende flygtningestrøm til landet, skriver Tore Stramer i et notat og tilføjer:

- Vi holder derfor også fast i, at plusserne overstiger minusserne, og at opsvinget i Tyskland vil accelerere yderligere i år. Konkret forventer vi, at BNP-væksten ender på cirka 2 pct. i Tyskland i år.

Den vurdering møder opbakning hos Sydbank, som har stor tiltro til, at den tyske vækstmotor atter kommer op i gear.

- Det er en indikation af, at både VW-skandalen og opbremsningen i Kina og andre udviklingslande her og nu gør ondt på tysk økonomi. Men de tyske virksomheder er overbeviste om, at økonomien vil komme op i fart igen. Vi deler den optimisme, hvis VW-skandalen ikke breder sig til andre dele af tysk erhvervsliv, og den kinesiske økonomi undgår en hård landing, skriver Sydbanks cheføkonom Jacob Graven i en analyse.

Han påpeger desuden, at tysk økonomi vil få medvind af, at tyskerne begynder at bruge flere penge, som følge af den rekordlave arbejdsløshed.

Som Danmarks største eksportmarked er fremgang i Tysklands økonomiske vækst afgørende, og derfor er det glædeligt, at tysk økonomi ser ud til at fastholde momentum, lyder den afsluttende melding fra begge finanshuse.