Vores velstand skabes i udlandet

Det er lidt en myte, at danskernes siden finanskrisen er haltet efter udlandet i velstandens udvikling. Målt på indkomsten er den vokset næsten lige så meget som den amerikanske og mere end den svenske siden 2007. Men fremgangen bliver skabt i udlandet, og det er ikke holdbart på længere sigt.

Mens beskæftigelsen er vokset pænt, understreger nationalbankdirektør Lars Rohde, at produktiviteten skal stige. Kort sagt skal vi være mere effektive på jobbet, ellers holder bankens prognose ikke. Foto: Nikolai Linares Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne er rigere, end vi regner med, og det er lidt en myte, at udlandet er løbet fra os siden finanskrisen, når det gælder velstand. Men det er, fordi en stor del af vores rigdom bliver skabt uden for landets grænser. Siden 2007 er danskernes velstand målt på indkomsten pr. indbygger vokset lige så meget som den amerikanske, men mere end både den svenske, hollandske, engelske og finske.

Mere præcist er indkomsten for hver dansker i den arbejdsduelige alder i gennemsnit vokset med lige under 0,45 pct. om året siden 2007. Til sammenligning er den svenske kun steget med 0,28 pct.

Det viser den nye kvartalsoversigt fra Danmarks Nationalbank. Her har Nationalbanken set på, hvordan det er gået med den danske økonomi gennem finanskrisen, og med nationalbankdirektør Lars Rohde i spidsen konkluderer banken, at det er en sandhed med modifikationer, at udviklingen i velstanden i Danmark har haltet efter udlandet.

Nationalbankdirektør, Lars Rohde

»Det virker, som om at de, som kom i job i andet halvår sidste år, blot gik i vejen. Det er meget mærkeligt. «


Vi har siden 2008 skabt en stigning i ­velstand, der er højere end i Sverige og på højde med USA, fremhæver Nationalbanken. Det skyldes først og fremmest, at vi har en nettoformue over for udlandet på lidt over 800 mia. kr., og det giver masser af rentebetalinger og udbytter til Danmark.

Normalt måles fremgangen i vores rigdom via væksten i landets samlede produktion, BNP, men væksten i BNP beskriver kun, hvad der sker inden for landets grænser, og den tager ikke højde for betalinger fra udlandet. Men disse rentebetalinger er også med til at skabe rigdom her i landet, påpeger Nationalbanken.

Cheføkonom i Dansk Erhverv, Steen Bocian, er enig i konklusionen, men han kommer også med en advarsel.

»Der er ingen tvivl om, at BNP underdriver den værdiskabelse, som tilfalder danskerne. Det går bedre, end vi tror. Også i forhold til de andre lande. Men udfordringen er, at det er noget, som bliver skabt uden for landets grænser. Vi ejer nogle virksomheder i udlandet, og dem hjemtager vi noget overskud fra. Vi har andre mennesker til at knokle for os, og så skummer vi profitten. Problemet er, at det gør os mere sårbare over for noget, vi ikke selv kan påvirke,« siger Steen Bocian, der mener, at det er et spørgsmål om, hvor længde det kan blive ved.

»Vi er nødt til at få vores egen økonomi op i gear. Det er fint nok at lukrere på at have investeret godt i udlandet, men hvis vi ikke får væksten i vores produktivitet op, kan det godt blive et problem, for vores investeringer uden for landets grænser skaber ikke job herhjemme,« siger Steen Bocian.

Cheføkonomi 3F, Frederik I. Pedersen, fremhæver, at danskerne bliver rigere, fordi vores eksportpriser vokser mere end vores importpriser. Det er hellere ikke med i tallene for BNP.

Vi skal blive bedre

I Nationalbankens prognose for den danske økonomi kan man se, at banken mener, at den danske økonomi her og nu har tabt lidt af pusten. Nationalbanken nedjusterer derfor skønnet for væksten i BNP i år til 1,3 pct., hvor det tidligere bud lød på 1,6 pct.

Men banken tror stadig på opsvinget og regner med en fremgang i dansk økonomi til næste år og året efter på 1,8 pct. Disse skøn får hård kritik fra flere banker.

Flere af økonomerne peger på, at hvis Nationbankens skøn skal blive en realitet, kræver det, at væksten i BNP bliver på 0,5 pct. i gennemsnit i år hvert kvartal. Det vil i givet fald være den højeste vækst i ni år.

Krav om mere effektivitet

Nationalbankdirektør Lars Rohde understreger helt på linje med Steen Bocian, at danskerne skal være mere effektive på arbejde. Ellers kan opsvinget ikke bide sig fast, og så kan udviklingen i danskernes velstand hellere ikke fastholdes på længere sigt.

»Der er en væsentlig forudsætning bag vores prognose, og det er, at væksten i produktiviteten vender tilbage. Den var på nul sidste år. Hvis den fortsat befinder sig på det niveau, vil væksten blive fremover blive lavere, end vi regner med,« siger Lars Rohde, der undrer sig meget over, at fremgangen i produktiviteten er så lav.

Det sker samtidig med, at beskæftigelsen vokser ganske pænt.

»Det virker, som om at de, som kom i job i andet halvår sidste år, blot gik i vejen. Det er meget mærkeligt. Det kan skyldes enkelte forhold som nedgang i olieindustrien og søtransporten. Billedligt talt kan man sige, at vi har fået færre olieingeniører, men flere ansatte i butikkerne,« siger Lars Rohde.

Han påpeger, at det positive ved udviklingen er, at der trods fremgang i beskæftigelsen ikke er udsigt til en overophedning af danske økonomi eller et fald i virksomhederne konkurrenceevne.