Vores overskud overfor udlandet faldt

Der blev eksporteret mere i november, men set over tre måneder er eksporten faldet. Dog er der fortsat solidt overskud på betalingsbalancen.

Foto: Jeppe Bjoern Vejloe.
Læs mere
Fold sammen

Vores overskud på betalingsbalancen voksede i november med en halv milliard kroner til 9,6 milliarder kroner. Men det er en halv milliard kroner lavere end i den tilsvarende måned i 2011, oplyser Danmarks Statistik.

Set over tre måneder fra september til november var overskuddet på betalingsbalancens løbende poster på 27,8 mia. kr. - 1,4 mia. kr. lavere end samme periode sidste år.

Faldet skyldes især et fald i overskuddet på varer på 1,4 mia. kr., mens de øvrige poster stort set er uændrede.

Men der er fortsat tale om et solidt overskud, påpeger cheføkonom  i Danske Bank Steen Bocian:

"Når man summer op over det seneste år, så bliver det til et samlet overskud på 105,8 mia. kroner", skriver han i en kommentar.

Overskuddet er med til at sikre tilliden til dansk økonomi, så renten holdes lav for både virksomheder og boligejere.

Men der er også en bagside af medaljen. Overskuddet på betalingsbalancen er delvist en konsekvens af den igangværende krise, påpeger Steen Bocian, fordi det har ramt den indenlandske efterspørgsel hårdt.

"Det er en del af forklaringen på, hvorfor vores samfundsmæssige opsparing overstiger vores investeringer betydeligt," påpeger han.

Eksporten steg eksporten med 0,8 pct., mens importen faldt med 1,7 pct. i måneden. Set over de seneste tre måneder er eksporten dog faldet med 2,9 pct., mens importen er steget 0,3 pct.

Fremover forventer Danske Bank et lidt lavere overskud på betalingsbalancen på grund af lidt mere indenlandsk vækst samtidig med, at eksporten bliver presset af den fortsatte europæiske krise.