Volkswagen misbrugte stort EU-lån til at udvikle snydemotor

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Foto: PATRIK STOLLARZ. Arkivfoto.
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen,

Velkommen til dit daglige nyhedsoverblik. Scroller du længe nok, får du historien om 40 danske familier, der har købt sig ind i et kendt badehotel.

Først får du dog historien om, at skandalerne bare fortsætter hos Volkswagen.

1
VW i nye problemer: Brugte stort EU-lån til snydemotor

Volkswagen sikrede sig i 2009 et enormt lån på tre milliarder kroner fra EU-banken EIB, som blev brugt til at udvikle netop den motor, som er centrum for Volkswagens dieselskandale.

Det skriver mediet Politico.

De nye oplysninger kommer, efter EUs antisvindel-enhed OLAF er dykket ned i den såkaldte dieselgate, som i 2015 afslørede, at 11 millioner Volkswagen-biler havde installeret en software, der kunne give forkerte oplysninger om, hvor meget CO2 bilerne i virkeligheden udledte.

Det store lån fra EUs investeringsbank blev givet, så Volkswagen kunne udvikle en motor, der levede op til stigende miljøkrav fra europæiske og amerikanske myndigheder.

Motoren, der blev udviklet, viste sig at leve op til kravene, når den blev testet. Men altså kun fordi, at en snydesoftware var blevet installeret.

Afsløringen er endnu et nederlag for den skandaleramte tyske bilindustri. For nylig skrev Spiegel, at repræsentanter fra både Audi, Porsche, BMW, Mercedes og VW i 90erne holdt møder om, hvordan de kunne snyde myndighederne.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Spekulationerne aflyst: Ny iPhone kommer til tiden

Apple præsenterede sent i går aftes dansk tid nyt regnskab. Og har man Apple-aktier eller er man bare Apple-fan, var der flere gode nyheder:

For det første kan spekulationerne om, hvorvidt Apple overhovedet bliver klar til at lancere deres nye iPhone i september godt aflyses. Apple forventer, at omsætningen i det kommende kvartal kommer til at stige til omtrent 320 milliarder kroner. Det er mere end analytikerne havde forventet, og det tyder på, at de budgetterer med et stort salg af en ny iPhone, skriver Bloomberg.

For det andet steg omsætningen i det netop overståede kvartal med 7,2 pct. Det er den bedste vækst, selskabet har haft i syv kvartaler, skriver The Wall Street Journal.

Aktierne i Apple steg med mere end 6 pct., efter Wall Street var lukket. Vi kan godt forvente, at aktierne skal op i dag, og vi følger Apple-aktierne på Business Live.

Business anbefaler:

3
Investorer jagter boligguld i København

Byggekranerne er efterhånden blevet en fast del af Københavns silhuet, og nye boligkvarterer skyder op af jorden med hastig fart. Nordhavn, Ørestad, Carlsberg Byen.

I marts var der på landsplan 16.090 etageboliger under opførelse med privat bygherre, viser tal fra Danmarks Statistik. Det er 1.836 flere end i oktober 2006 – få år inden finanskrisen – hvor det private byggeri af etagebyggeri senest toppede.

I modsætning til dengang er det i dag særligt hovedstaden, der tiltrækker de private investorers interesse. 61,1 pct. af investeringerne fra de private investorer havner i København mod lidt over 36 pct. i begyndelsen af 2006.

Læs mere i Berlingske Business.

4
Rige familier køber kæmpe badehotel

40 velhavende danske familier har lagt cirka 100 mio. kr. for at købe sig ind i Marienlyst Badehotel ved Helsingør. Det skriver Børsen. Gennem kapitalfonden Artha har de købt lige under halvdelen af det store badehotel.

Investeringen skal sikre, at en genopfriskning af hotellet, som blev opført i 1861 og gennem tiden har huset fyrster og kongelige fra hele Europa. Der skal blandt andet opføres en ny wellness- og spa- afdeling.

Stifteren af Artha Kapitalforvaltning tror, at de nye ejere kan tjene kassen på hotellet:

»Vi tror, vi kan tjene penge på dette her projekt og fordoble vores investering inden for forholdsvis kort tid. Dette hotel har været igennem en rivende udvikling i de sidste tre år fra konkurs til gennemgående modernisering, og der er altså blevet brugt de penge, der skal til,« siger Jan Severin Sølbæk.

Det skal investorerne holde øje med

I dag er en forholdsvis rolig nyhedsdag. Det vil først og fremmest være de europæiske og amerikanske regnskaber, der kommer til at dominere markedet, vurderer Nordeas seniorstrateg, Morten Hessner. Her er hans tips:

  • Vi får i dag ADP-indikatoren for det amerikanske jobmarked i juli. Markedet forventer i gennemsnit 185.000 nye beskæftigede i juli. Tallet opfattes af mange som en opvarmning til den egentlige jobrapport, som kommer på fredag. ADP-indikatoren kommer 14.15
  • Inden da offentliggøres der kl. 11 producentpriser for euroområdet for juni. Det vil give markedet ny viden om inflationspresset i producentleddet i økonomien, som vi fortsat vurderer som begrænset.

Det sker i dag

  • Kl 07:30: Logistik- og transportselskabet DSV lægger tallene for første halvår frem.
  • Kl 23.30: Tesla præsenterer deres regnskab for andet kvartal af 2017

Det sker på markederne

De asiatiske aktier ligger tæt på et årtis højdepunkt onsdag, efter at stærke resultater fra den teknologiske trendsætter Apple har bredt sig til de højteknologiske virksomheder i Asien. Det skriver Ritzau Finans.

  • Nikkei 225: +0,5 pct.

  • Hongkongs Hang Seng: +0,4 pct.

  • Sydkoreas Kospi: +0,2 pct.

  • Indiens BSE Sensex: +0,2 pct.