Voksende antal konkurser i 2007

Efter en længere periode med et faldende antal konkurser, har de første syv måneder af 2007 budt på en stigning på 18 procent, i sammenligning med samme periode sidste år.

Den økonomiske vækst i Danmark ligger ikke længere i de procentsatser, som varsler højkonjuktur. Det kan nu ses på antallet af virksomheder, der går konkurs. I perioden fra januar til juli i 2007 blev der registreret 1322 konkurser mod kun 1119 i samme periode i 2006 - en stigning på 18 procent.

Cheføkonom i Dansk Industri, Klaus Rasmussen, mener, at tallene er et tegn på, at vi er ved at vende tilbage til normale tilstande.

»Danskernes købelyst har været usædvanlig høj de sidste par år, og derfor har antallet af konkurser også været ekstraordinært lavt.«

Nystartede rammes
De gode tider har ført til, at der er blevet startet mange nye virksomheder. Danskernes forbrug og investeringslyst har simpelthen åbnet for markeder, som ikke før havde gode vækstmuligheder. Cheføkonomen fra Dansk Industri, peger på, at det især er disse virksomheder, som er blevet ramt af det dalende forbrug.

»Mange af de virksomheder som har måttet lukke, er små detailvirksomheder. Når pengepungen ikke længere sidder så løst, så er det de mere spekulative forretningsområder, som først bukker under.«

Sundhedstegn
Det er dog ikke kun skidt, at flere af de tvivlsomme geschæfter har drejet nøglen om. Erik Strøjer Madsen, lektor i International Økonomi ved Handelshøjskolen i Århus, påpeger, at det kan være et sundhedstegn for samfundsøkonomien generelt.

»De virksomheder, som ikke ledes af kompetente ledere, må lukke, når vi ikke længere befinder os i et højkonjuktur. Det er dybest set en sund udvikling. Så kan den arbejdskraft, som de har beslaglagt finde mere kompetente arbejdsgivere.«

Tysk højkonjunktur
Den seneste uro i den amerikanske økonomi, behøver ifølge Erik Strøjer Madsen, ikke at tyde på, at vi også er på vej ind i en periode med lavkonjuktur.

»Den afmatning vi ser i USA, kommer ikke nødvendigvis til at ramme Danmark så hårdt. Vi er meget afhængige af den tyske økonomi, og her ser vi nogle positive takter. Meget tyder på, at tyskerne er på vej ind i en højkonjuktur. Ligeledes ser vi, at det går godt i mange af de sydøstasiatiske økonomier. Vi er ikke længere lige så afhængige af den amerikanske økonomi, som vi har været.«

De nuværende fremskrivninger i konkurser for 2007, i USA, viser en stigning på hele 50 pct., ifølge Euler Hermes halvårlige konkursrapport.