Vismand: Skab vækst ved at fremrykke skattelettelser

Der kan sættes skub i væksten, hvis regeringen vælger at indfase lempelser i skatten hurtigere end aftalt, mener overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

Foto: Niels Ahlmann Olesen. »Vi var på et tidspunkt blevet forstået sådan, at vi kun kunne anbefale højere offentlige investeringer eller offentligt forbrug i lempelse, men det har vi ikke ment. Vi fik måske nok udtrykt det sådan i vores rapport,« siger overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.
Læs mere
Fold sammen

Regeringen kan opnå mange fordele ved at lade en lempelse af finanspolitikken næste år ske ved at indfase skattereformen fra 2012 hurtigere, mener den økonomiske overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen ifølge Information.

»Man kan ændre indfasningen, så man tager endnu flere af de lempende elementer først,« siger han til avisen.

De økonomiske vismænd har siden juni talt for en lempelse af finanspolitikken næste år. Men Hans Jørgen Whitta-Jacobsen og de andre vismænd mener ikke, som det tidligere er blevet udlagt, at lempelsen nødvendigvis bør ske ved at øge det offentlige forbrug eller de offentlige investeringer.

»Vi var på et tidspunkt blevet forstået sådan, at vi kun kunne anbefale højere offentlige investeringer eller offentligt forbrug i lempelse, men det har vi ikke ment. Vi fik måske nok udtrykt det sådan i vores rapport,« siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

Der er dog mange fordele ved i stedet at fremrykke allerede planlagte skattelettelser, mener han, og konstaterer, at vi i »ret lang tid har forsøgt at stimulere økonomien med offentlige investeringer«.

Derfor vil det være oplagt at udnytte det råderum og behov, som vismændene siden juni har peget på, til at lempe finanspolitikken med op til 12 milliarder kroner næste år, ved at fremrykke de skattelettelser, der allerede er planlagt i den skattereform, som et bredt politisk flertal indgik i sommeren 2012. Det vil holde en hjælpende hånd under væksten og beskæftigelsen, mener overvismanden.