Vismand: Plads til lempelser i finanspolitikken

Paul Krugmans anbefaling om finanspolitiske lempelser får opbakning af Michael Svarer, økonomisk vismand og professor ved Aarhus Universitet.

Økonomerne er ikke helt enige, om økonomen Pauls Krugmans opskrift på vækst er den rette. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere

De økonomiske vismænd ser ligesom den amerikanske Nobel-prisvinder Paul Krugman plads til at lempe finanspolitikken i Danmark. Allerede sidste forår anbefalede vismændene regeringen at løsne de finanspolitiske bånd.

»Vi vurderer stadig, at der er kapacitet i dansk økonomi til at lempe finanspolitikken, og at det vil være fornuftigt på nuværende tidspunkt, selvfølgelig under hensyn til de begrænsninger, vi er underlagt i forhold til EUs finanspagt,« siger Michael Svarer, der dog ikke vil pege på, hvorvidt flere offentlige investeringer eller skattelettelser vil være den mest optimale form for lempelse.

Han er til gengæld ikke enig med topøkonomen i, at Europa er på randen af en økonomisk isvinter, fordi inflationen er lav og forbrugerne holder på pengepungen.

»Krugman har ret i, at inflation er meget lav i Europa i øjeblikket, og det er selvfølgelig ikke ønsksværdigt, at priserne ligefrem begynder at falde. Men vi har klare forventninger til, at priserne vil stige i 2014. Forbrugerne er langsomt begyndt at blive mere optimiske, og vi ser også, at EU-landene er begyndt at løsne lidt op på deres ellers meget stramme spændetrøjer,« siger Michael Svarer.

»Det er Krugman classic«

Noget andre toner lyder dog fra Nykredits cheføkonom Ulrik Bie, der som mange andre økonomer vrænger på næsen af Krugmans efterhånden velkendte synspunkter om de offentlige finanser.

»Hans svar på alt er at bruge flere penge. I forhold til dansk økonomi tror jeg, han har glemt at sætte sig ind i, at vi i disse år har et meget højt niveau for offentlige investeringer i Danmark. Nu har vi ført en stabil pengepolitik siden 1982, og hvis vi som lille åben økonomi afviger fra det, ved vi jo, at det vil føre til spekulationer mod kronen,« siger Ulrik Bie.

Han nikker genkendende til Nobel-prisvinderens bekymring over den lave inflation, specielt i Sydeuropa, men mener til gengæld ikke, at de faldende priser er et tegn på forbrugermistillid til økonomien generelt.

»I realiteten er de faldende priser i vid udstrækning udtryk for en øget konkurrence, som sydeuropæerne ikke har været vant til. Det skal ECB ikke gå i panik over. Faldende priser skyldes ikke altid, at folk har lave forventninger til økonomien,« siger Ulrik Bie, som dog understreger, at netop det faktum kan være vanskeligt at kommunikere. Derfor er det en klog udmelding fra ECB, at banken fortsat vil understøtte opsvinget med de nødvendige midler, påpeger han.