Vismændene vil have strammet finanspolitikken

Der er brug for flere arbejdsløse - ellers risikerer den danske økonomi at blive ramt af for høje lønstigninger og en mærkbar forværring af konkurrenceevnen. Sådan hedder det i den nye vismandsrapport.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lav nogle meget hurtigt virkende reformer af arbejdsmarkedet eller stram finanspolitikken. Sådan lyder den klare anbefaling fra de økonomiske vismænd.

Den fremgår af den halvårlige rapport om dansk økonomi, som vismændene netop har offentliggjort. I rapporten skriver vismændene, at den af regeringen planlagte finanspoltik vil være med til at sætte mere gang i efterspørgslen i den danske økonomi, og det er ikke nogen god ide.

»I den aktuelle konjunktursituation er det uheldigt, at finanspolitikken bidrager til at øge presset på arbejdsmarkedet«, skriver vismændene.

De fremhæver, at den af regeringen planlagte finanspolitik vil bidrage til at øge den økonomiske vækst herhjemme med 0,5 procentpoint i 2008 og 0,25 procentpoint i 2009.

»Herved bærer den planlagte finanspolitik en væsentlig del af skylden for de højere lønstigninger og den mærkbare forværring af konkurrenceevnen, der er udsigt til«, skriver vismændene videre.

De påpeger videre, at hvis der ikke gennemføres arbejdsmarkedspolitiske tiltag, der på kort sigt kan sende flere danske ud på arbejdsmarkedet, så bør finanspolitikken ikke bare være neutral, men derimod stram.

Utænkelige reformer
Helt konkret mener vismændene, at den nye finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal smække pengekassen så meget i, at finanspolitikken til næste år vil bidrage negativt til den økonomiske vækst med 0,5 procentpoint i 2008. Vismændene understreger dog, at der er udsigt til lavere vækst herhjemme næste år, og samtidig har kreditkrisen med udspring i USA skabt usikkerhed om den internationale økonomi.

Lars Løkke Rasmussen kan derfor godt nøjes med en lidt mindre stramning.

»Hvis presset på arbejdsmarkedet skal elimineres gennem strukturpolitiske tiltag, skal den strukturelle beskæftigelse øges med omkring 50.000 personer. Det er vanskeligt at forestille sig, at der kan gennemføres tiltag, der på kort sigt kan påvirke arbejdsmarkedet så positivt«, skriver vismændene.

»Konkret anbefales i fravær af tiltag, der varigt kan øge arbejdsudbuddet eller sænke ledigheden, en finanseffekt på 0,25 procentpoint i 2008 og 2009. Dette er henholdsvis 0,75 procentpoint og 0,50 procentpoint lavere end i prognosen«, lyder det videre.

Brug for flere ledige
I rapporten skriver vismændene, at en hårdere finanspolitik kan blive skabt på flere måder. Men vismændene tror ikke på, at regeringen kan komme uden om en mærkbar reduktion i væksten i det offentlige forbrug.

»En strammere finanspoltik vil føre til en hurtigere stigning i ledigheden og reducerer dermed risikoen for, at der opbygges uholdbare forventninger til den fremtidige lønudvikling. En stramning af finanspolitikken vil samtidig indebære en permanent forbedring af de offentlige finanser i størrelsesordenen et procentpoint af BNP i forhold til situationen, hvor finanspolitikken lempes som planlagt,« hedder det i rapporten.