Vismændene spår fuld fart på danskernes økonomi – og sender en klar advarsel til regeringen

Vismændene regner nu med, at vi får en vækst i år på omkring tre procent, stigende til over fire procent næste år. Det fremgår af vismændenes netop offentliggjorte rapport. Samtidig kommer vismændene med en klar advarsel til regeringen.

 
Carl-Johan Dalgaard kommer med et klart budskab til regeringen om, at under forudsætning af at smitten holdes under kontrol, er de økonomisk udsigter lovende. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan godt være, at der ikke bliver nogen Roskilde Festival i år, og det kan også godt være, at det kommer til at knibe alvorligt med hotelovernatningerne i København i løbet af sommeren. Men den danske økonomi har alligevel pæn fart på vej ud af coronakrisen, og nu kommer det hidtil mest optimistiske bud på, hvordan det kan komme til at gå.

Det nye bud kommer fra formandskabet for Det Økonomiske Råd eller i daglig tale de økonomiske vismænd. Med overvismand og professor i økonomi på Københavns Universitet Carl-Johan Dalgaard i spidsen er vismændene netop kommet med deres seneste halvårlige rapport om dansk økonomi.

Heri spår vismændene, at den danske økonomi kommer til at vokse med næsten tre procent i år og over fire procent til næste år.

Da regeringen for nylig udsendte med Økonomisk Redegørelse, kom den med en spådom om 2,4 procent vækst i år og 3,6 procent til næste år. Regeringen bryster sig af, at væksten i 2022 i givet fald vil være den højeste i 15 år. Det bud bliver nu slået af vismændene.

Dansk økonomi er på vej ud af coronakrisen, og der er pænt fart på. Det fremgår af den ny rapport fra de økonomiske vismænd med overvismand og professor i økonomi på Københavns Universitet, Carl-Johan Dalgaard, i spidsen. Vismændene fraråder regeringen at lave yderligere finanspolitiske lempelser.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Arthur J. Cammelbeeck.

Dyk i ledigheden

Vismændene understreger, at det er, under forudsætning af at smitten er under kontrol. Det er helt afgørende. Samtidig skriver vismændene, at den høje vækst til næste år delvis skal ses i lyset af, at 2021 er startet meget dårligt på grund af smitte og den ny nedlukning.

Da vismændene kom med deres seneste rapport i efteråret 2020, mente de, at den økonomiske vækst for i år ville blive på 3,8 procent. Men nedlukningen koster.

Vismændene påpeger, at hvis prognosen holder stik, vil det være rigtig godt for beskæftigelsen og ledigheden. I løbet af næste år vil ledigheden falde til niveauet fra før, coronakrisen satte ind.

Carl-Johan Dalgaard kommer derfor også med et klart budskab til regeringen.

»Dansk økonomi blev hårdt ramt af pandemien, men under forudsætning af at smitten holdes under kontrol, er de økonomisk udsigter lovende. Der er derfor ikke behov for mere efterspørgselsdrivende politik,« siger Carl-Johan Dalgaard.

Carl-Johan Dalgaard, Overvismand og professor i økonomi på Københavns Universitet

»Vi fraråder yderligere lempelser af finanspolitikken. Som tingene ser ud nu, er der en mærkbar risiko for, at yderligere lempelser vil kunne gøre mere skade end gavn.«


»Vi fraråder yderligere lempelser af finanspolitikken. Som tingene ser ud nu, er der en mærkbar risiko for, at yderligere lempelser vil kunne gøre mere skade end gavn,« lyder det videre fra Carl Johan Dalgaard.

Vismændene påpeger samtidig, at genåbningen skal være ensbetydende med, at kompensationspakkerne bliver udfaset. Da regeringen fremlagde Økonomiske Redegørelse, fremhævede finansminister Nicolai Wammen (S), at regeringen vil gå fra mere generel krisehjælp til en mere målrettet indsats for at hjælpe de hårdest ramte brancher. Det drejer sig først og fremmest om oplevelsesindustrien.