Vismændene spår endnu et tabt dansk vækstår

De økonomiske vismænd har netop udsendt en prognose, hvori de skærer ned for forventningerne til udviklingen i den danske økonomi, men næste år vender opsvinget tilbage. Dansk Erhverv mener, at vismændene er alt for optimistiske i deres syn på dansk økonomi. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er mindre kritisk.

En gennemgang af de økonomiske prognoser som Berlingske Business har lavet, viser, at vismændene nu ser mere surt på den danske økonomi end regeringen, Danmarks Nationalbank og EU-Kommis­sionen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De gyldne tider for den danske økonomi er blevet udsat, og 2016 bliver endnu et tabt vækstår. Fremgangen i den danske økonomi vil kun blive omkring 1,1 pct. i år, og det er en økonomi, som fortsat bevæger sig i meget lavt gear.

Sådan lyder spådommen fra de økonomiske vismænd. De er netop kommet med en opdatering af deres syn på den danske økonomi. Det er nyt, at vismændene med overvismand og professor i økonomi ved Aarhus Universitet Michael Svarer i spidsen kommer med en sådan opdatering, og de lægger ud med at have et lidt sortere syn på den danske økonomi. Mere præcist er der tale om en halvering af skønnet for væksten i år i forhold til sidste efterår, da vismændene sidste gang udsendte deres halvårlige rapport.

For 2015 er der tale om en nedjustering af væksten på 0,5 procentpoint til ligeledes 1,1 pct.

Det skyldes først og fremmest, at den danske økonomi viste svaghedstegn i tredje kvartal sidste år. En gennemgang af de økonomiske prognoser som Berlingske Business har lavet, viser, at vismændene nu ser mere surt på den danske økonomi end regeringen, Danmarks Nationalbank og EU-Kommis­sionen. Vismændene skriver selv, at deres syn på økonomien stadig er positivt og allerede næste år tror de på, at væksten kommer helt op på 2,3 pct. Det er en vækstrate, som i mere traditionel forstand kaldes et opsving.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE, mener, at vismændenes skøn er realistisk, men også i den optimistiske ende, mens Dansk Erhverv er mere direkte og mener, at vismændene, trods den mere sure melding for i år, laver noget, der ligner et skønmaleri for den danske økonomi.

»Vi siger velkommen til den virkelige verden for vismændene. De kommer fra et niveau, der var urealistisk, men de er stadig meget optimistiske. Det er med ja-hatten på, hvis vi skal nå en vækst på 2,3 pct. til næste år. Vismændene har bare taget konsekvensen af det, som skete sidste efterår, men de har ingen bekymringer for dansk økonomi generelt,« siger Steen Bocian, der mener, at Michael Svarer og hans folk slet ikke har taget højde for den usikkerhed om den globale økonomi, som har præget aktiemarkederne de senere uger.

»Det, vi ser, globalt i Kina og på de internationale aktiemarkeder, lugter ikke af høj vækst, heller ikke herhjemme. Der skal nogle positive overraskelser til i de kommende måneder, før vismændenes prognose kan komme til at holde stik. Og hvis den globale økonomi kommer til at gå helt i stå, bliver det bestemt ikke nogen fest,« siger Steen Bocian.

Cheføkonom i AE Erik Bjørsted påpeger, at for et år siden var man meget optimistisk med vækstudsigterne for Europa, men de udsigter er nu blevet meget mere skrøbelige.

Flere danskere i arbejde

Vismændene vil først selv kommentere deres prognose i løbet af onsdag. Men i analysen kan man se, at det i år og de kommende år først og fremmest vil være danskernes lyst til at bruge penge, som skal trække hjulene i gang. Korrigeret for inflation vil det private forbrug vokse med 2,5 pct. i år og 2,7 pct. næste år. Eksporten vil først for alvor komme op i fart i 2017.

Arbejdsmarkedet viser positive takter med en pæn fremgang i beskæftigelsen, hvilket Erik Bjørsted stiller sig lidt tvivlende over for.

»Det kan undre, at vismændene tror på en fremgang i den private beskæftigelse på 33.000 personer, når væksten kun bliver på 1,1 pct. Hvis væksten kommer til at køre i så langsomt tempo, kan der godt ske en opbremsning på arbejdsmarkedet. Ikke at beskæftigelsen begynder at falde, men stigningen bliver ikke så stor,« siger Erik Bjørsted.

Han fremhæver, at rapporten viser, at regeringens finanspolitik for i år strammer for meget og trækker kraft ud af den danske økonomi. Han anbefaler derfor, at regeringen løsner grebet lidt.

Det mener Steen Bocian omvendt ikke er nogen god idé.

Han påpeger, at det er den globale økonomi, det er galt med, og ikke den danske, og det billede er svært at rette op via dansk finanspolitik.

Vismændenes normale halvårlige rapport med udsigterne for den danske økonomi og anbefalinger til den økonomiske politik, kommer næste gang i slutningen af maj.