Vismændene: Lille pil nedad for dansk økonomi

Vismændene skruer lidt ned for forventningerne til den danske økonomi, men tror på pæn vækst i år og endnu bedre til næste år. Dansk Erhverv og Dansk Industri mener, at prognosen er for optimistisk. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd fremhæver, at vismændene næste år spår en vækst på 2,3 pct. det vil i givet fald være den højeste i ti år.

Overvismand Michael Svarer tror på pæn vækst i den danske økonomi i år og til næste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trods en mere usikker global økonomi går det fortsat den rigtige vej for den danske økonomi. Men det går alligevel knap så godt, som tidligere forudsagt.
Sådan lyder det fra de økonomiske vismænd, der netop er kommet med deres seneste prognoseopdatering.

Vismændene begyndte sidste år at udsende opdateringer af deres prognoser, og den seneste er kommet på gaden her tirsdag. Heri kan man læse, at vismændene tror, at væksten i år kommer op på 1,7 pct. for at stige til 2,3 pct. til næste år. Der er tale om en mindre nedjustering i forhold til den vismandsrapport, der kom i efteråret.

Vismændene skriver, at der er fortsat fremgang i den danske økonomi. Usikkerhed omkring hvordan det rent faktisk kommer til at gå knytter sig primært til finanspolitikken i USA og den øgede grad af protektionisme.

Dansk Erhverv og Dansk Industri, DI, mener, at vismændene ser for optimistisk på dansk økonomi.

Cheføkonom i Dansk Erhverv Steen Bocian fremhæver, at det nu er tredje gang i træk, at vismændene nedjustere deres forventninger.

»Vi tvivler meget på, at vismændene får ret i deres vækstoptimisme,« skriver Steen Bocian i en kommentar og fremhæver, at vismændene skøn er mere optimistisk end både regeringen og Nationalbanken.

Samme melding lyder fra DI.

»I DI kan vi heller ikke få øje på den vækst, som vismændene forudsiger. De skyder simpelthen over målet med deres prognose,« lyder det i en kommentar fra vicedirektør i DI, Kent Damsgaard.

Fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE, lyder en mere neutral kommentar. AE fremhæver, at vismændene lægger op til en relativ pæn vækst, når man tænker på den usikkerhed, som der i øjeblikket præger den globale økonomi.

»Til næste år er vismændenes skøn på 2,3 pct. Det vil være den højeste vækst i mere end ti år,« fremhæver cheføkonom i AE, Erik Bjørsted.

Nykredit påpeger, at vismændene ser opsving lige så langt øjet rækker.

»Det er bestemt positivt, og viser med al tydelighed, at dansk økonomi har sagt endegyldigt farvel til vækstkrisen og nu er på vej ind i en vakseægte højkonjunktur,« skriver cheføkonom i Nykredit Tore Stamer.

Han mener, at vismændene skøn er realistisk, men understreger, at det giver nye udfordringer for den danske økonomi. Vismændene forventer, at det bliver sværere for virksomhederne at rekruttere kvalificeret arbejdskraft, og det er en løftet pegefinger, som skal tages alvorligt, mener Nykredit.