Vismænd vil have fleksible dagpenge

Den seneste dagpengereform er god, og vil øge beskæftigelsen. Men systemet kunne blive endnu bedre, hvis man får mere i dagpenge i starten af en ledighedsperiode, vurderer de økonomiske vismænd.

Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dagpengereformen fra 2010 vil når den er fuldt indfaset reducere den strukturelle ledighed med ca. 0,5 pct.point og øge den strukturelle beskæftigelse med ca. 15.000 personer, viser beregninger fra de økonomiske vismænd. Det er dog tal, der er forbundet med usikkerhed.

Overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen siger, at dagpengereformen vil styrke den strukturelle beskæftigelse med omkring 15.000 personer.

"Vores analyse underbygger, at de ledige reagerer på ændringer i de økonomiske incitamenter,” siger han.

Vismændene anbefaler også konjunkturafhængige dagpenge, som de betegner som "en god idé." Hvis dagpengeperiodens længde gøres afhængig af konjunktursituationen, så man kan få dagpenge i længere tid, når det er svært at finde job. Det vil det skabe større lighed blandt dem, som bliver ledige. Det skaber en bedre forsikring og kan øge den strukturelle beskæftigelse, lyder det i den halvårlige rapport fra Det Økonomiske Råd.

Det er vigtigt, at konjunkturafhængigheden bliver regelbaseret frem for diskretionær, fordi det gør systemet forudsigeligt og skaber bedre incitamenter. Arbejdsmarkedskommissionens model for et sådant system kan med justeringer være et godt udgangspunkt.

"En dagpengeperiode, der afhænger af konjunktursituationen, vil give mere lige vilkår for personer, der bliver ledige i forskellige konjunktursituationer," siger overvismand og professor Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

Han tilføjer, at et konjunkturafhængigt dagpengesystem bør være baseret på faste regler frem for løbende justeringer hen ad vejen. Vismændene peger også på, at det kunne være godt med et system, hvor dagpengesatsen var højere i starten af en ledighedsperiode.

"Det kan godt indføres, uden at indebære voldsomt forhøjede dagpengeudgifter. Det vil være til gavn for arbejdsmarkedets kernetropper, der i udgangspunktet er dem, der bidrager mest til dagpengesystemet. En sådan forhøjelse vil gøre det mere attraktivt for denne gruppe at blive i forsikringssystemet, og den kan dermed bidrage til at understøtte opretholdelsen af det fleksible danske arbejdsmarked," skriver vismændene i sin rapport.

En permanent etårig arbejdsmarkedsydelse eller en lempelse af genoptjeningskravet kan omvendt styrke indkomstsikringen for den gruppe, der falder ud af dagpengesystemet, skriver vismændene også.

Overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen siger, at man kan skabe en højere grad af forsikringsmæssig fairness, hvis man øger dagpengesatsen ved korte ledighedsforløb. Forhøjelsen kan gøres betinget af en høj grad af forudgående beskæftigelse.

"Det vil styrke værdien af arbejdsløshedsforsikringen for arbejdsmarkedets kernetropper, der i udgangspunktet er dem, der bidrager mest til systemet,” siger overvismanden.

Han tilføjer, at en bekymring for forsørgelsesgrundlaget for de, der opbruger dagpengeretten, kan mest målrettet imødegås ved et lempeligere genoptjeningskrav eller ved en permanent, eksempelvis etårig arbejdsmarkedsydelse.