Vismænd: Vi skal have flere kloge hoveder fra tredjelande til Danmark

Det skal være nemmere for højtlønnede udlændinge fra tredjelande at komme til Danmark. I øjeblikket skal de tjene mindst lidt over 400.000 kr. om året for at kunne komme hertil, men det beløb skal sættes ned, mener vismændene.

De økonomiske vismænd vil have flere højtlønnede udlændinge fra tredjelande til Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Kloge hoveder fra udlandet er en god forretning for Danmark. Derfor skal det være nemmere for højtlønnet arbejdskraft fra tredje lande at komme til landet. Det skæpper godt i statskassen og er med til at mindske risikoen for flaksehalse.

I øjeblikket skal udlændinge fra tredjelande tjene 408.800 k. om året for at kunne komme til landet. Det er den såkaldte Beløbsordning. Det beløb kan med fordel sættes ned.

Sådan lyder forslaget fra de økonomiske vismænd, der tirsdag er kommet med deres seneste halvårlige rapport om dansk økonomi. Heri har vismændene denne gang en større analyse af udenlandsk arbejdskraft og dens betydning for dansk økonomi.

Vismændene skriver, at generelt bidrager indvandrere, der kommer i beskæftigelse, positivt til både den økonomiske velstand og de offentlige finanser. Samtidig kan de være med til at afhjælpe manglen på arbejdskraft og afledt pres på lønningerne. Men der kan være negative effekter på løn og beskæftigelse for især de ufaglærte danskere, der er i tættest konkurrence med den udenlandske arbejdskraft.

Det gælder modsat ikke for personer med videregående uddannelser. Derfor mener vismændene, at øget indvandring af højere lønnede bør tilstræbes. Vejen frem er ifølge vismændene, at mindske det beløb, som de højtlønnede udlændinge skal tjene for at kunne komme til landet.

»Udenlandsk arbejdskraft bidrager generelt positivt til dansk økonomi. Det gælder især udlændinge, der finder beskæftigelse lidt oppe i lønfordelingen og dermed ikke konkurrerer direkte med ufaglærte danskere,« siger overvismand og professor i økonomi Michael Svarer.

»Hvis man ønsker at tiltrække mere kvalificeret udenlandsk arbejdskraft til Danmark, er en mulighed at sænke beløbsgrænsen i Beløbsordningen. Det vil kunne styrke den økonomiske velstand, hvilket dog skal vejes op mod eventuelle fordelingseffekter,« siger Michael Svarer.

Han fremhæver samtidig, at de høje skatter i Danmark er et problem i forhold til at tiltrække den gode udenlandske arbejdskraft. Derfor bør det overvejes at give udlændinge et nedslag i topskatten for eksempel de første fem år, de er i landet, mener vismændene.

»Det vil gøre det mere attraktivt for højtkvalificeret arbejdskraft at søge arbejde i Danmark,« siger Michael Svarer.