Vismænd: Tidligere pension til Arne og de andre nedslidte kræver nye reformer

Tankerne om at indføre differentieret pension øger kravet til reformer på andre områder, fremhæver de økonomiske vismænd.

Overvismand og professor i økonomi ved Aarhus Universitet Michael Svarer understreger, at regeringens idé med tidligere pension til nedslidte kræver nye og anderledes reformer, for at det ikke skal gå ud over dansk økonomi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Regeringen vil give nedslidte en ret til at gå tidligere på pension. Det var et af Socialdemokratiets hovedløfter i valgkampen, men den tidligere tilbagetrækning kræver nye og anderledes reformer. For samtidig med at regeringen vil bruge mange milliarder på nedslidtes ret til tidligere pension, vil regeringen også bruge penge på at øge velfærden på andre måder.

Den kombination stiller krav til den økonomiske politik.

Sådan lyder det fra de økonomiske vismænd, der tirsdag kom med deres seneste rapport om dansk økonomi.

»Det fremgår af forståelsespapiret, at regeringen vil gennemføre aftalen om seniorpension, som vil give udvalgte grupper på arbejdsmarkedet mulighed for at trække sig tilbage før folkepensionsalderen. Seniorpension og tankerne om at indføre differentieret pension øger kravet til reformer på andre områder, hvis målet om at øge den strukturelle beskæftigelse mere end forventet skal nås,« hedder det i rapporten fra vismændene med overvismand og professor i økonomi på Aarhus Universitet Michael Svarer i spidsen.

Vismændene påpeger, at der i de seneste mange år er gennemført en række reformer på arbejdsmarkedet, der skal få danskerne til at arbejde mere. Det gælder først og fremmest reformerne, som giver en øget pensionsalder, og som samtidig skærer ned på mulighederne for at bruge efterlønnen.

Reformerne har foreløbig haft den ønskede virkning, men regeringen har brug for flere penge til at få opfyldt de mange valgløfter.

»Forståelsespapiret lægger op til, at en del af finansieringen af nye prioriteringer skal komme fra nye tiltag, der kan få den strukturelle beskæftigelse til at stige mere end allerede ventet,« hedder det i rapporten.

Ønsker kommission

Retten til tidligere pension var det helt store slagnummer for Socialdemokratiet i valgkamppen. Efterfølgende er forslaget røget ind i problemer. I regeringens lovkatalog for de kommende år var forslaget stadig med.

Regeringen skriver i lovkataloget, at den inden sommerferien næste år vil få et forslag om ret til tidligere pension vedtaget. Samtidig har regeringen udskudt forslagene om en forhøjelse af aktieskatten og renteskatten. De to forslag skal være med til at finansiere retten til tidligere pension for nedslidte.

Vismændene har tidligere foreslået, at der skal nedsættes en pensionskommission, der også skulle belyse problemerne ved pension for nedslidte.

De Radikale har afvist tanken om retten til tidligere pension, fordi det risikerer at mindske udbuddet af arbejdskraft. Desuden indgik de Radikale kort før valget en aftale med VLAK-regeringen om lempeligere adgang til seniorpension. Det kan derfor være svært for Socialdemokratiet at skaffe flertal for forslaget i Folketinget.

De Radikale ønsker desuden at øge råderummet ved at forbedre adgangen til udenlandsk arbejdskraft i Danmark. Det skal blandt andet gøres ved at nedsætte lønkravet til arbejdskraft fra ikke-EU-lande, hvilket venstrefløjen er imod.