Vismænd: Stram finanspolitikken

Danmark er for tæt på EU's tilladte grænser for offentligt underskud og bør derfor stramme finanspolitikken i de kommende år, fremhæver vismændene.

Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er behov for at finanspolitiske stramninger i både 2015 og 2016. Det vurderer de økonomiske vimsænd, som dog vurderer, at en eventuel dansk overskridelse af EU’s underskudsgrænse vil være midlertidig. Derfor er det mindre sandsynligt, at Danmark vil blive “sendt i procedure” og modtage en EU-henstilling om at stramme finanspolitikken.

Alligevel er der behov for en stram finanspolitik i 2015, fastslår vismændene. Det skyldes ikke bare det forventede underskud på den faktiske saldo i 2015, men nok så meget at der forventes strukturelle underskud tæt på 0,5 pct.-grænsen både i 2015 og 2016.Overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen siger, at det strukturelle underskud i disse år kører lige på 0,5 pct.-grænsen.

"Derfor er der behov  for en stram finanspolitik. Den stramning, regeringen lægger op til i sit finanslovforslag, er forsvarlig, men samtidig en undergrænse for en anbefalelsesværdig opstramning,” siger han.“I 2016 kan det blive relevant med en større stramning af finanspolitikken end den ret beskedne stramning, regeringen planlægger ‒ både fordi de offentlige underskud fortsat forventes at ligge tæt på grænserne, og fordi konjunktursituationen forventes markant forbedret”.