Vismænd: Stærk udvikling i økonomien, der endelig er ude af krisen

Dansk økonomi er inde i en stærk udvikling, og den ventes at fortsætte i de kommende år.

Arkivfoto: Det Økomiske Råds formand, Michael Svarer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vurderer de såkaldte vismænd - Det Økonomiske Råds formandskab - i deres efterårsprognose.

Fra næste år venter vismændene, at efterspørgslen vil presse produktionen op over det såkaldte konjunkturneutrale niveau og dermed vil det såkaldte »output gap« - forskellen de faktiske BNP og det strukturelle BNP (hvis ressourcerne blev udnyttet optimalt) - være positivt for første gang siden finanskrisen i 2008.

Dermed erklærer vismændene, at Danmark endelig er kommet over krisen efter næsten ti år med negativt »output gap«. Et positivt »output gap« er også betegnelsen for en periode med højkonjunktur.

For 2018 og 2019 venter vismændene et positivt spænd på omkring 0,5 pct.

Skønnet for BNP i år og næste er løftet i forhold til vismændenes forårsprognose fra maj. Der blev i maj ventet en vækst på 2,1 pct. i hvert af de to år, men det skøn er nu løftet til 2,3 pct. For 2019 er skønnet dog sænket til 2,0 pct. fra 2,2 pct. i maj-estimatet. Nedjusteringen i 2019 skyldes ventet aftagende vækst på Danmarks eksportmarkeder.

De øvrige tre væsentlige økonomiske størrelser - ledighed, inflation og privatforbrug - er med den brede pensel stort set uændret i forhold til maj-prognosen.

PRES PÅ ARBEJDSMARKEDET MEN IKKE OVEROPHEDNING

Der vil være pres på arbejdsmarkedet med lav ledighed eller høj beskæftigelse. Det ventes dog generelt ikke at føre til overophedning, da markedets almindelig mekanismer hindrer det.

Det stigende pres på arbejdsmarkedet vil naturligt føre til et lønpres, der vil forværre konkurrenceevnen og dermed dæmpe efterspørgslen fra udlandet. Det vil så mindske presset på arbejdsmarkedet og derved hindres overophedning gennem »økonomiens normale ligevægtsmekanismer«.

Vismændenes skøn for nettoledigheden er justeret lidt ned. Ledigheden ventes at falde til 86.000 næste år og yderligere til 83.000 i 2019. Det er henholdsvis 2000 og 4000 under skønnet tilbage i maj.

Der er ikke ændret meget for skønnene for inflation og privatforbrug hos vismændene. Inflationen ventes normaliseret i de kommende år og spås at ligge på 2,0 pct. og 1,6 pct. i 2018 og 2019. For i år ventes en inflation på 1,0 pct.

Skønnet for privatforbruget er heller ikke ændret siden maj. Der ventes en vækst på 2,4 pct. næste år og året efter - lidt højere end det ventede niveau i år på 2,3 pct.

/ritzau/FINANS