Vismænd ser færre offentlige forsørgede fremover

Antallet af personer mellem 16 og 16 år, som lever af penge fra det offentlige, vil falde stort i de kommende år. Det vurderer vidmændene i en ny fremskrivning.

Hans Jørgen Whitta-Jacobsen præsentere vismandsrapporten på et pressemøde. Rapporten fokuserer på emnerne konjunkturvurdering, offentlige finanser og indkomstoverførsler med fokus på kontanthjælp. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK REFNER

Gennem mange år har der i Danmark været omkring 800.000 personer i den arbejdsdygtige alder, som har levet af dagpenge, førtidspension, efterløn og andre overførsler fra det offentlige.

Men antallet af offentligt forsørgede vil sandsynligvis falde i de kommende år, vurderer de økonomiske vismænd i en ny analyse.

Det skyldes både, at tiderne bliver lidt bedre i dansk økonomi, så det bliver nemmere at komme i arbejde, men også de reformer, som er vedtaget de senere år. De trækker i retning af færre overførselsmodtagere og større beskæftigelse.

Der er især udsigt til færre personer på efterløn og dagpenge. Samlet vurderes det, at der i 2020 vil være omkring 700.000 personer på offentlige overførsler, altså 100.000 færre end i dag.

Overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen siger hertil, at det især er velfærdsaftalen fra 2006, som vil sænke antallet af modtagere af overførselsindkomster.

»Men tilbagetrækningsaftalen fra 2011 samt dagpengereformen fra 2010,« trækker i samme retning, vurderer han”