Vismænd: Endelig er vi midt i et opsving

Væksten stiger så meget i løbet af 2015 og 2016, at man ifølge vismændene nu endelig kan tale om, at dansk økonomi er tilbage i et opsving.

Hans Jørgen Whitta-Jacobsen er formand for De Økonomiske Råds formandskab. Han har været en del af formandskabet siden 2009. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK REFNER

»De vækstprocenter, der er i vores prognose, er så høje, at man må kalde det et økonomisk opsving,« siger overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

Udtalelsen faldt i et interview med TV2 Finans tirsdag formiddag i forbindelse med offentliggørelsen af den nye halvårlige status over dansk økonomi fra de økonomiske vismænd.

I rapporten opjusterer vismændene deres vækstsskøn for den samlede produktion, BNP til 1,9 procent for 2015 og 2,3 procent i 2016. Og det er altså nok til at tale om et opsving.

»Den måde vi primært kommer til at kunne mærke det er, at nu kommer beskæftigelsen til at stige. Vi definerer et økonomisk opsving som en vækst, der er så høj, at den trækker beskæftigelsen opad og dermed reducerer arbejdsløsheden« siger overvismanden.

I løbet af de næste par år forventes den private beskæftigelse at stige med omkring 65.000 personer, mens den offentlige sektor ifølge prognosen vil være uændret.

Når der kommer vækst i den samlede produktion, så skyldes det både, at der kommer efterspørgsel udefra, som vil gavne vores eksport. Men også at den indenlandske efterspørgsel - det private forbrug og investeringer - kommer til at vokse.