Vismænd: Begræns adgangen til flekslån

Stiger renten, så kan det give mange boligejere store økonomiske problemer. Men hele samfundet risikerer også at blive ramt. Derfor vil vismændene have adgangen til lån med variabel rente reduceret herhjemme.

Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.


Muligheden for at få lån med varibel rente bør begrænses.

Det anbefaler de økonomiske vismænd i deres nye analyse af dansk økonomi.

Vismændene frygter, at Danmark på et tidspunkt vilkomme til at opleve en stor og langvarig stigning i renten, måske endda hvor der i forvejen er et økonomisk tilbageslag. Det kan ske i forbindelse med en langstrakt valutakrise.

Når renten stiger, vil variabelt forrentede lån blive dyrere. Det får låntagerne til at reducere forbruget, hvilket vil forstærke tilbageslaget. Dermed er det ikke kun låntagerne, men hele samfundet, der rammes. Den store udbredelse af variabelt forrentede lån udgør således en makroøkonomisk risiko, fremhæver vismændene.

Finanstilsynet har foreslået en tilsynsdiamant for realkreditinstitutter, og det vurderer vismænene er et godt initiativ. Men regulering på institutniveau bør ikke stå alene, fremhæver de. En oplagt måde at understøtte tilsynsdiamanten på er at sætte en grænse for, hvor stor en del af boligens værdi, man kan sætte i pant for lån med variabel rente. Grænsen bør tilmed gælde for summen af både lån optaget i realkredit- og pengeinstitutter.Overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen siger, at man i dag reelt kan sætte 100 pct. af husets værdi i pant for lån med variabel rente.

"En behersket nedsættelse af denne grænse vil reducere den makroøkonomiske risiko. Derfor er det en god idé at indføre en lånegrænse for variabelt forrentede boliglån,” siger overvismanden.