Vismænd advarer: Regeringens 2025-plan bygger på usikre forudsætninger

Regeringens 2025-plan beror på usikre forudsætninger. Det skriver de økonomiske vismænd i deres halvårsrapport.

Foto: Jens Nørgaard Larsen.
Læs mere
Fold sammen

Når de økonomiske vismænd tirsdag fremlægger deres halvårsrapport, er det med en god portion skepsis og advarsler mod forudsætningerne for regeringens storstilede 2025-plan, der har til hensigt at øge væksten i Danmark.

Vismændene vurderer nemlig i rapporten, hvor de sætter Danmarks økonomiske tilstand under lup, at regeringens 2025-plan beror på »usikre forudsætninger«.

Vismændene er bekymrede for, om målene i planen opnås. Sker det ikke, hænger 2025-planen ikke sammen rent økonomisk, og det vil især være farligt, fordi regeringen i forbindelse med planen udskyder målet om, at den strukturelle saldo skal gå i nul i 2020 til 2025.

Går det ikke, som regeringens spår, vil der være behov for finanspolitiske stramninger, så man ikke kommer under budgetlovens grænse på 0.5 procent af BNP.

Advarer mod ufinansierede skattelettelser

Forudsætningerne for 2025-planen er bl.a. at arbejdsstyrken øges med knap 30.000 personer. Det vil ifølge regeringens plan hovedsageligt ske som følge af højere pensionsalder og flere studerende på arbejdsmarkedet pga. ændrede SU-regler.

Men netop de forudsætninger er ifølge vismændene usikre, fordi det f.eks. ikke er sikkert, at danskerne vil arbejde i flere år, når pensionsalderen hæves, men derimod f.eks. vil overgå til andre former for offentlig forsørgelse.

Samtidig lægger regeringen i 2025-planen op til, at arbejdsudbuddet øges som følge af skattelettelser, og netop det punkt advarer vismændene imod.

»2025-planen styrker de offentligt finanser i hængekøje-årene,« siger overvismand Michael Svarer med henvisning til de år efter 2020, hvor der uden 2025-planen vil være underskud på de offentlige finanser.

»Men planen bygger på en række usikre forudsætninger, blandt andet størrelsen af effekten af lavere skat og SU,« tilføjer han og opfordrer i stedet til, at regeringen venter med at bruge af det økonomiske råderum, der f.eks. skal finansiere de lavere skatter, før der er sikkerhed for, at de forventede effekter af bl.a. ændrede SU-regler realiseres.

»På kort sigt risikerer en gennemførelse af 2025-planen at føre til, at de offentlige finanser kommer tæt på grænsen i budgetloven. Det øger risikoen for, at der opstår behov for stramninger af finanspolitikken, hvis forudsætningerne i planen skrider,« siger Michael Svarer.

Ifølge rapporten kan selv små ændringer i forudsætningerne for planen føre til, at de offentlige finanser bliver forværret i en sådan grad, at det bliver nødvendigt at foretage finanspolitiske stramninger. Det kan vise sig at være »særligt uheldigt«, hvis der af konjunkturmæssige årsager kunne være behov for det modsatte, skriver vismændene i rapporten.