Vismænd advarer mod uddannelsesaktivering

Det er fristende at falde for den nemme løsning og sende de ledige på uddannelse. Men det er ikke nødvendigvis en god ide, vurderer vismændene.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ledigheden er på vej op med ekspresfart. Derfor har der fra flere sider lydt et ønske om, at de ledige skal på skolebænken og omskoles til eksempelvis sygeplejersker eller pædagoger, som der skulle blive stor mangel på i fremtiden. Men de økonomiske vismænd slår i deres nye rapport fast, at den slags tiltag risikerer at gøre mere skad end gavn. Når ledige sendes på efteruddannelse, så holder de nemlig op med at lede efter et nyt arbejde, som mange ville have fundet.

Skal man uddanne ledige, skal det ske meget målrettet, og kun gives til personer, som får direkte gavn af det. Der er eksempelvis unge,der slet ingen uddannelse har i forvejen, der kunne få glæde at et par år på en skolebænk.

»Men det er vigtigt, at arbejdsmarkedspolitikken ikke begrænser de lediges muligheder for selv at finde et job. Det er også vigtigt, at de anvendte tiltag ikke reducerer udbuddet af arbejdskraft,« skriver vismændene.

Trækkes for mange ud af arbejdsstyrken, øger det således faren for, at de tilbageblivende kan kræve mere i løn til skade for den samlede konkurrenceevne og beskæftigelse.