Virksomheders skattetal kommer på nettet i dag

Om alt går vel, kan man fra klokken 9 søge løs på Skats hjemmeside og se, hvad danske og udenlandske selskaber med dansk skattepligt skal betale i selskabsskat for indkomståret 2011.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nye åbenhed følger af en lov, der blev vedtaget af regeringspartierne og Enhedslisten i sommer. Loven er udtryk for, at aftalepartierne ønsker, at der skal være åbenhed om, hvorvidt erhvervslivet – særligt multinationale selskaber - bidrager til finansieringen af velfærdssamfundet.

Tal fra Skatteministeriet viser, at 68 pct. af det samlede antal skattepligtige selskaber ikke betalte selskabsskat i 2011. Over de seneste 5 år er antallet af selskaber, der betaler selskabsskat faldet til godt 52.000, mens antallet af nulskatteselskaber er steget til næsten 110.000. Tallene giver imidlertid ikke svar på, hvem der er nulskatteselskaber. Er det små eller store selskaber? Danske eller udenlandske selskaber?

Stigningen i antallet af nulskatteselskaber kan hænge sammen med den økonomiske krise, men også andre faktorer påvirker virksomhedernes selskabsskat, eksempelvis investeringer og fremførsel af underskud fra tidligere år.

Skattetallene om virksomhederne vil blive lagt frem i en slags søgemaskine, hvor man kan søge på virksomhedens navn, SE-nummer eller CVR-nummer. Men det vil ikke være muligt at søge i historiske data. Skattelisterne for 2011 slettes således, når skattelisterne for 2012 lægges på om et års tid.

Skat udsender en pressemeddelelse, når der er vished for, at data er søgbare, men Skat stiler efter at gå i luften med tallene kl. 9.

De åbne skattelister er blevet mødt med kritik af blandt andet DI, som har betegnet listerne som en gabestok og argumenteret for, at virksomhedernes samlede bidrag til det danske samfund skal med for fuldstændighedens skyld. Altså skatter af medarbejdernes løn, moms og afgifter.