Virksomhederne har styr på økonomien

Trods kursklø på Fondsbørsen viser halvårsregnskaberne, at virksomhederne klarer sig rigtigt godt. Men det hjælper ikke meget, når forventningerne var større, og der er uro på kapitalmarkedet.

Indtjeningen i dansk erhvervsliv tordner i vejret, soliditeten er i top, og de første halvårsregnskaber fra de store børsnoterede selskaber viser så flotte takter, at flere af dem har kunnet opjustere deres forventninger til resultatet for hele 2007.

I går var det Novozymes, SAS og Danske Bank, der alle kunne offentliggøre pæne eller ligefrem flotte tal. Dagen før var det Carlsberg, der satte dagsordenen med et solidt regnskab. Alligevel udviklede dagen i går på Fondsbørsen sig til lidt af en gyser for investorerne.

Aktierne kom ud i det værste uvejr i mere end et år, og OMX-C20 indekset over de 20 mest omsatte aktier gik i blodrødt og var på et tidspunkt faldet med mere end tre pct. i forhold til dagen før. Torsdagens handel sluttede dog med et fald på 2,63 procent, så noget af det tabte blev indhentet inden lukketid.Den umiddelbare forklaring er som tidligere, at aktiemarkedet ikke længere stiller sig tilfreds med, at et selskab leverer sine aktionærer det, den har stillet i udsigt. Mer vil have mer.

Hvis ikke det børsnoterede selskab præsterer et resultat, der ikke alene overgår egne forventninger, men også ligger højere end det ofte opskruede konsensusskøn blandt aktieanalytikerne, er fanden løs i Laksegade og omegn.

Lynhurtigt sætter aktiemarkedet en sur Smiley på det pågældende selskabs aktie, og børskursen går sydover. En efterhånden helt Pavlovsk reaktion fra markedets side.Den negative udvikling i går fik så yderligere fart af de meget relle bekymringer for udviklingen på det sekundære amerikanske boliglånemarked, hvor omfanget af dårlige lån, de såkaldte subprime-lån, har skabt kolossal uro.

At det ikke er et isoleret amerikansk problem blev understreget, da den franske storbank BNP Paribas måtte meddele, at den havde hensat knap 15 mia. kr. til tab på disse amerikanske lån. Og det blev ikke bedre, da det blev kendt, at Den europæiske Centralbank, ECB, i går måtte tilføre pengemarkedet op mod 750 mia. kr. for at holde den korte rente nede.

Det forstærkede den sure stemning på Fondsbørsen. Så meget desto mere grund er der til at huske på, at de danske aktier stadigvæk – trods de seneste ugers problemer – i dag ligger 12-13 pct. højere end ved årsskiftet. Og selv om vi måske har nået toppen i dansk økonomi i denne omgang, strutter størstedelen af de danske virksomheder fortsat af sundhed.