Virksomheder vinker farvel til 42.000 job i 2013

Erhvervslivet har dystre udsigter for det kommende år i det seneste konjunkturbarometer fra Danmarks Statistik.

Fra september til oktober steg ledigheden med 900 personer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Ørsted
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Erhvervslivet deler ikke regeringens optimisme omkring en snarlig U-vending i beskæftigelsen.

I det seneste konjunkturbarometer fra Danmarks Statistik er de alt andet end optimistiske. 42.000 færre job næste år bliver det til ifølge en beregning fra Handelsbanken på baggrund af tallene, skriver Børsen.

"Det er indlysende ved at se på den almindelige samfundsudvikling, at det ikke går godt. Virksomhederne kan ikke få kredit, kunderne køber ikke noget og holder på pengene, og bankerne låner hverken ud til private eller virksomheder. Der er ikke nogen, der kan sætte noget i gang. Så skal det gå skidt, og det må gå ud over jobskabelsen," siger professor og arbejdsmarkedsforsker Niels Westergaard-Nielsen fra Aarhus Universitet til Børsen.

De seneste tal over beskæftigelsen fra Danmarks Statistik peger også nedad. Fra september til oktober steg ledigheden med 900 personer. Et fald i beskæftigelsen på 40.000 vil kunne sende ledigheden op med mellem 17.000 og 30.000 personer.

Under hele krisen har virksomhedernes forventninger til beskæftigelsen været en krystalkugle for, hvordan det så rent faktisk er endt med at gå.

"Desværre har det historisk vist sig, at der er en endog meget stærk sammenhæng mellem virksomhedernes forventninger til den fremtidige beskæftigelse, og hvordan arbejdsmarkedet så rent faktisk udvikler sig," siger cheføkonom i Handelsbanken Jes Asmussen til Børsen.

SE UDVIKLINGEN I ANTALLET AF ANSATTE FRA 2011 til 2012 I DE 1.000 STØRSTE VIRKSOMHEDER I BERLINGSKES STORE GULD1000-ANALYSE.