Virksomheder vil ikke undvære deres revisor

674 millioner kroner vurderede regeringen, at de små og mellemstore virksomheder kunne spare, da den sidste år fjernede revisionspligten. Men kun 6,5 procent af virksomhederne har indtil videre følt, at de kunne undvære deres revisor, og dermed er der langt til de store besparelser.

Forventningen om, at en lempelse af revisionspligten ville give store besparelser, og at mange små og mellemstore virksomheder (SMV’er) ville gribe muligheden for at fravælge revision, ser ud til at være langt fra at blive indfriet. Det skriver Berlingske Business.

Ifølge en ny undersøgelse fra Foreningen Registrerede Revisorer (FRR) har et stort flertal af de virksomheder i kundekredsen, der har haft mulighed for at fravælge revision for næste regnskabsår, valgt at fortsætte samarbejdet. Faktisk er det kun i gennemsnit 6,5 procent af disse virksomheder der har valgt at skrotte revisionen. Og dermed har afskaffelsen af revisionspligtens rolle i regeringens plan for at lette de administrative byrder for SMV’erne spillet fallit, mener FRR.

- Politikerne stikker blår i øjnene på erhvervslivet ved at signalere, at man kan skaffe administrative lettelser ad denne vej. En begrænsning af revisionspligten er kun en matadorpengelettelse, der ikke har nogen praktisk værdi for virksomhederne, siger fagkonsulent Henrik Carmel, FRR.

Samme melding kommer fra Dansk Erhverv, der allerede ved høringen til lovforslaget såede tvivl om den reelle værdi af en afskaffelse af revisionspligten – en tvivl, som en undersøgelse blandt deres medlemmer forvandlede til formodning, da hele 82 procent af virksomhederne ikke ønskede at afskaffe revisionspligten.

Fra lov til behovFor selvom det ikke længere er et lovformeligt krav, at virksomheder med en omsætning under tre millioner, en balancesum på maksimalt 1,5 millioner og ikke mere end 12 ansatte aflevere et regnskab med signaturen fra en autoriseret revisors, er det stadig en nødvendighed, hvis virksomheden vil udstråle seriøsitet til omverdenen.

- Efter min bedste overbevisning, er det blot gået fra at være lovpligtigt til at være påkrævet. Det er en form for blåstempling, og der er helt klart et behov for at kunne fremlægge et revideret regnskab over samhandelspartnere og i ejerkredsen – og samtidig er det noget virksomhederne skal kunne fremskaffe for at opnå de mest gunstige lånevilkår hos finansielle virksomheder og i pengeinstitutter,« siger erhvervspolitisk konsulent i Dansk Erhverv, Ulla Brandt.

Både Dansk Erhverv og FRR afviser, at det er manglende til kendskab til mulighederne eller fortsat vanetænkning, der afholder virksomhederne fra at fravælge revisionen. Loven har været i kraft i to fulde år, og der har været rig lejlighed til at smide revisoren på porten, hvis det var det, man ønskede.

Skridtet videreDer er stadig langt op til regeringens ambition om at spare SMVerne for 674 millioner alene ved at afskaffe revisionspligten, når hele 93,5 procent af virksomhederne stadig synes, det er en nødvendighed. Samtidig er revisionspligten et centralt element i regeringens samlede plan for at lette de administrative byrder hos SMV’erne med 25 procent frem mod 2010, men det mål er alligevel fortsat inden for rækkevidde, mener erhvervspolitisk ordfører hos Venstre, Jacob Jensen. Det er hans vurdering, at mange flere vil fravælge revisionen inden for de næste par år, når muligheden får lov at rodfæste sig i erhvervslivet. Specielt hvis man tager skridtet videre:

»Man skal udvide den her ordning helt op til den EU-grænse, der ligger på otte millioner euro – ikke ved at fjerne revisionspligten fuldstændig, men ved at sætte noget andet i stedet for, nemlig det man internationalt kalder for et ’review’, der er en mellemting mellem en revision og ingenting. Der rammer man meget mere pragmatisk og får de informationer, myndighederne har brug for – uden at gå over gevind,« siger Jacob Jensen. På den måde forventer han at kunne indfri regeringens forventninger til besparelser.

Og det er ikke hans opfattelse, at ordningen har spillet fallit, tværtimod synes han, det er positivt, at virksomhederne nu tilvælger en revision og er blevet givet muligheden for at lade være.