Virksomheder sparer sundhed væk

Det er slut med frugtordninger, massage og motion på en række private danske virksomheder.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mere end fire ud af ti virksomheder i Danmark har skåret i medarbejdergoderne som følge af den økonomiske krise, og det er især de forskellige sundhedsordninger, der har stået for skud. Det skriver Søndagsavisen.

Hele 23 pct. af virksomhederne har helt fravalgt eller skåret ned på medarbejdernes frugtordninger, mens 17 procent har ladet det gå ud over virksomhedens massageordning. Det viser en undersøgelse blandt 1.000 beslutningstagere, som analysefirmaet Userneeds har foretaget for pensions- og forsikringsselskabet Skandia, skriver avisen endvidere.

- Virksomhederne bør overveje, om det er den rigtige strategi at spare på sundheden. Det giver muligvis nogle mindre kortsigtede besparelser, men det kan få store økonomiske konsekvenser for virksomhederne på den lidt længere bane, siger Svend Erik Christensen, direktør i Skandia, til Søndagsavisen.

Sundhed gavner bundlinjenDet er da heller ikke fordi, at virksomhederne ikke er klar over, at diverse sundhedsordninger har en stor betydning for såvel trivsel som økonomi.

Således mener 60 procent af beslutningstagerne, at virksomheden skal tage et medansvar for medarbejdernes sundhed, og hele 92 procent mener, at et lavt sygefravær kan aflæses direkte på bundlinjen.

- Sunde medarbejdere gavner bundlinjen hos virksomhederne og holder skadeudgifterne hos forsikringsselskaberne nede. Derfor er det vigtigt for os at vide, hvordan krisen har påvirket virksomhedernes holdning til medarbejdergoder og især sundhedsforebyggende tiltag, siger Svend Erik Christensen til avisen.

Hos Cabi, Center for Aktiv Beskæftigelsesindsats, bekræfter konsulent Mette Skou Rasmussen, at sundhedsordninger kan have en betydning for sygefraværet. Men frugt og massage gør det ikke alene.

- Vi ved positivt, at der er en direkte sammenhæng mellem trivsel og sygefravær. Men trivsel dækker over meget mere end lige frugt og sundhedsordninger i øvrigt. Faktisk er der ikke påvist en direkte sammenhæng mellem sundhed og sygefravær. Vi ved jo også, at der er folk, der ryger som skorstene, og som aldrig har en sygedag, siger Mette Skou Rasmussen.

red.