Virksomheder lovpriser østarbejdere

Arbejdssomhed. Det vælter ind over grænserne med håndværkere og specialister fra udlandet. De mange nye østarbejdere er nemlig mere end almindeligt populære hos virksomhedslederne. ErhvervsBladet tager temperaturen på østarbejdere i Danmark.

Medarbejderne fra de EU-landene i øst er mere effektive end mange af deres danske kollegaer. På trods af vanskeligheder med at tale dansk, så er de hurtige, lærenemme og loyale. Virksomhederne er faktisk så begejstrede for dem, at de satser på at udvide medarbejderstaben med udenlandsk arbejdskraft i fremtiden.

Det fortæller en række små og mellemstore virksomheder med godkendelse til at ansætte østeuropæisk arbejdskraft i en rundspørge, som ErhvervsBladet har foretaget.

Én af dem er Haldrup Smede og Maskinfabrik A/S i Aars, som har otte polske medarbejdere ansat. De har arbejdet på fabrikken siden september, men deres produktionsniveau er allerede meget længere fremme, end hvad man normalt kunne forvente af nystartede medarbejdere. Også selvom de hverken taler eller forstår dansk specielt godt.

- De er fantastisk hurtige til at lære, og når de først kan rutinerne, holder de et højt arbejdstempo. Det har helt sikkert hjulpet vores produktion, siger Lotte Thomsen, som er økonomi- og administrationschef i virksomheden.

Det er gartner Henrik Bøgeholt Lund enig med hende i. Han har i løbet af det sidste halve år haft ni lettiske medarbejdere ansat, og de er langt fra de sidste af slagsen, som har sat deres fødder i gartneriet.

Vant til hårdt arbejdeMen de nye medarbejdere føler ikke, at de knokler ekstra hårdt. De er nemlig vant til langt hårdere arbejde hjemmefra, for i lande som Litauen og Polen er det normalt at have flere forskellige jobs. Samtidig er landene også præget af hieraki og disciplin, og det viser sig tydeligt, når arbejderne starter på en dansk arbejdsplads.

- Mange virksomheder er så glade for østeuropæerne, fordi de tager fat med det samme og i den grad gør sig umage. Som regel skal de bare se en enkelt tegning, og så kan de faktisk gå i gang. Det meste byggemateriale kender de jo godt i forvejen, siger Søren Lange Nielsen, som er Dansk Byggeris specialkonsulent omkring udenlandsk arbejdskraft.

Også blandt Dansk Industris medlemmer er der overordentlig stor tilfredshed med den nye arbejdskraft. En undersøgelse blandt virksomhederne viser, at 90 procent af dem værdsætter østarbejderne og mener, at de har tilført ny værdi til virksomheden. Ifølge arbejdsmarkedspolitisk chef Mette Rose SKaksen er forklaringen blandt andet, at man ikke har haft de store forventninger til de nye medarbejdere. Derfor bliver virksomhedslederne særligt glade, når de opdager, at de har foretaget en god investering ved at hente arbejdskraft fra øst.