Virksomheder jubler over dollar-optur

Den dyre dollar er vækstvitaminer til danske virksomheder, der styrker indtjeningen i takt med dollarens optur.

Den stærke dollarkurs har givet de danske virksomheders konkurrenceevne et tiltrængt løft. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDY RAIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske virksomheders konkurrenceevne har fået et tiltrængt løft, og forudsætningerne for massiv vækst i USA er blevet markant forbedret.

Sådan lyder meldingen fra administrerende direktør i medicoselskabet Radiometer, Peter Kürstein, der ligesom mange andre danske topchefer jubler over stigende indtjening i USA i kølvandet på dollarens optur.

»Hovedparten af vores produktion foregår i Danmark og Europa, og den stigende dollarkurs har derfor forbedret vores konkurrenceevne markant i forhold til vores amerikanske konkurrenter. Vi har kurs mod et betydeligt stigende overskud i USA. Dollarens optur er en rigtig god nyhed for os og mange andre selskaber,« siger Peter Kürstein.

De seneste uger er dollaren blevet yderligere styrket, og siden begyndelsen af maj er dollaren steget med over 16 procent over for den danske krone. Den stigende dollarkurs løfter indtjeningen i USA for mange danske eksportvirksomheder, der ligesom Radiometer kommer til at stå stærkere i forhold til amerikanske konkurrenter.

Radiometer, der har hovedkontor i Brønshøj i København, producerer analyse- og måleinstrumenter til sundhedssektoren. Omkring 15 procent af omsætning på ca. fire mia. kr. kommer fra USA.

»Vi tjener ganske enkelt mere på hvert enkelt produkt i USA, fordi hovedparten af vores produktionsomkostninger bliver opgjort i danske kroner eller euro. Vores hovedkonkurrenter er amerikanske, og den stigende dollarkurs har også en positiv effekt på vores konkurrenceevne i andre verdensdele, hvor vi konkurrerer med amerikanerne,« siger Peter Kürstein.

Til gengæld har det gjort ondt på Radiometer, at japanske yen er faldet voldsomt over for euroen. Japan er et af de vigtigste markeder for Radiometer, og her er indtjeningen faldet i takt med yennens nedtur.

Danske økonomer er enige om, at dollarens optur er en vigtig håndsrækning til dansk erhvervsliv, og at den stærke dollar isoleret set vil styrke væksten og beskæftigelsen herhjemme. Til gengæld er den svenske og norske krone faldet markant den seneste tid, og det svækker danske virksomheders konkurrenceevne over for norske og svenske selskaber. Alt i alt udgør det seneste års store ændringer i valutakurserne en lille fordel for dansk økonomi, lyder vurderingen blandt andet fra cheføkonom Kai Lindberg fra Lån & Spar Bank.