Virksomheder investerer trods krise

Trods risikoen for fortsat recession agter to tredjedele af de danske eksportvirksomheder at fastholde eller øge deres investeringer.

Foto: Kim Haugaard / Scanpix. To tredjedel af eksportvirksomhederne vil fastholde eller øge deres investeringerne inden for de næste 12 måneder.
Læs mere
Fold sammen
Kun 28 pct. af eksportvirksomhederne forventer at investere færre kroner de næste 12 måneder, viser en undersøgelse foretaget af Rambøll Management. Den tendens overrasker både erhvervsorganisationen DI og Sydbank, som begge har forventet, at langt flere ville skrue ned for blusset, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

”Virksomhederne har netop været igennem den største nedtur nogensinde, hvor efterspørgslen stort set har været ikke-eksisterende på deres produkter, og hvor der er svært at låne penge. På den baggrund mener jeg, at det er positivt overraskende, at 67 pct. forventer at kunne enten fastholde investeringerne på et relativt højt niveau eller direkte øge dem”, siger erhvervsøkonomisk chef Kent Damsgaard fra DI.

Tidligere har undersøgelserne fra DI vist, at næsten en tredjedel af virksomhederne melder om ’likviditetsproblemer’ i forhold til banker, der ikke vil låne dem penge og dermed stækker deres investeringsmuligheder.

Sydbank: "Overraskende"
Også Sydbanks Bjørn Schwarz kalder det overraskende, at så mange virksomheder fortsat er klar til at investere.

”Mange af dem har fyret medarbejdere og må derfor have ledig kapacitet i forhold til, da verden kørte i højeste gear”, siger han.

Finanskrisen har ellers fået en langt værre betydning for dansk eksport, end eksportvirksomhederne havde forventet i udgangen af 2008. De nye udmeldinger er dog tegn på lys forude, med mindre eksportvirksomhederne igen er overoptimistiske, skriver Jyllands-Posten.