Virksomheder investerer 60 mia. kr. mindre

Investeringerne i dansk erhvervsliv er historisk lave og skulle stige med næsten en tredjedel eller mere end 60 milliarder kroner årligt for at vende tilbage til et mere normalt niveau, vurderer Finansministeriet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk økonomi kunne tage noget nær et tigerspring fremad, hvis virksomhederne herhjemme begyndte at bruge flere penge på at investere i nye maskiner, stalde, forskning, bygninger og andet produktionsudstyr. Det er faktisk så meget som op mod 30.000 nye arbejdspladser, og en ekstra økonomisk vækst på tæt ved to procentpoint om året, der kunne blive facit, hvis investeringerne igen kom op på det niveau, som de i snit lå på fra 2000 til 2008.

Det fremgår af et svar som finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har givet til Folketinget. Hvis erhvervslivets investeringer skal op på det niveau, de havde, før krisen begyndte, skal de øges med tæt ved 29 procent, eller lige så meget som 61 mia. kroner. Det gælder, hvis investeringerne skal udgøre samme andel af værditilvæksten som før i tiden.

Mylder af nye job

Hvis investeringerne skal udgøre samme andel af virksomhedernes overskud, som blev set fra 2000 til 2008, skal de øges med voldsomme 66 mia. kroner eller med 32 procent, oplyser Finansministeriet.

En så stor fremgang vil ikke alene skabe masser af nye job og øge den økonomiske vækst herhjemme på betydelig vis. Det vil også forbedre de offentlige finanser med lidt mere end seks milliarder kroner om året, fordi indtægterne især fra indkomstskatter vil stige, fremgår det af svaret. Flere investeringer har det med også at øge produktiviteten og dermed også sætte mere skub i lønningerne.

Betalingsbalancens løbende poster vil så også blive forværret, da mange investeringsvarer kommer fra udlandet. Men på betalingsbalancen har Danmark gigantiske overskud på mere end 125 mia. kroner om året, hvorfor en lidt større import næppe betyder det store.

Beskeden fremgang ventes

Intet tyder dog på, at erhvervslivets investeringer sådan uden videre vil stige med op mod en tredjedel. Faktisk venter de fleste økonomiske prognoser herhjemme en langt mere beskeden fremgang i investeringerne på to til tre procent i år og omkring det dobbelte til næste år, hvis der kommer mere gang i væksten.

I år har investeringerne skuffet stort ved at falde i første kvartal med 1,8 procent og ved kun at stige svagt i andet kvartal. Samlet lå erhvervsinvesteringerne 2,5 procent højere i andet kvartal 2015 sammenlignet med for et år siden.

Set i lyset af, at renten for tiden er historisk lav, og har været det et godt stykke tid, er det overraskende, at der ikke har været mere gang i erhvervslivets investeringer.

»Men det skyldes sandsynligvis, at væksten har været meget svag og ustabil efter krisen. Der har også været masser af ledig kapacitet, og så har tiderne generelt været usikre,« siger chefkonsulent Frederik I. Pedersen fra AE-rådet.

Der har eksempelvis de senere år været usikkerhed om Grækenland og Ukraine, og på det sidste er der kommet en stigende frygt for, at Kina og andre af de engang så frembrusende BRIK-lande er ved at tabe pusten. Brasilien og Rusland er allerede i recession, og flere frygter, at andre lande af samme type snart følger efter.

»Heldigvis tegner fremtiden herhjemme lidt mere stabil. Der har nu været en positiv vækst i dansk økonomi syv kvartaler i træk. Det skaber håb om, at der snart kommer lidt mere gang i investeringerne i Danmark,« siger Frederik I. Pedersen.