Virksomheder har milliarder ud at svømme

De europæiske virksomheder glemmer at inddrive enorme pengebeløb, som de lader svømme ude hos kunderne eller på propfyldte varelagre. Værst står det til i de nordiske lande. Det viser en ny undersøgelse fra PwC.

Foto: Mads Nissen. Især nordiske virksomheder har mange penge til gode hos kunder og lign.
Læs mere
Fold sammen

Der ligger kæmpe kapitalgevinster for de europæiske virksomheder, hvis de begynder at inddrive de penge, som de har ude at svømme. Det kan være penge bundet i virksomhedens kunder, ubetalte fakturaer og propfyldte varelagre. Jo mere virksomhederne kan hive i land, desto mere likviditet kan de få glæde af.

Det er en af verdens største revisions- og rådgivningsvirksomheder, PwC, der står bag rapporten, som viser, at de europæiske virksomheder potentielt kan forbedre deres arbejdskapital med 997 mia. euro. Penge som i dag er bundet, men muligvis kan inddrives til europæisk erhvervsliv.

»Det er spændende at undersøge lige i disse år, hvor bankerne skærer ned på muligheden for finansiering, og lånevilkårene strammes til. Så har virksomhederne her en kilde til gratis likviditet,« siger Bent Jørgensen, ekspert i arbejdskapital hos PwC Danmark og forsætter:

»Det overrasker mig meget, hvor stort potentialet er. Man fristes til at spørge sig selv: »Hvad er egentligt grunden til, at der ligger guld på gaden, som vi ikke samler op?««

Bedre undervisning

Selv om den interne kreativitet i virksomhederne blomstrer for at inddrive kapital under krisen, så burde flere virksomheder begynde at fokusere på deres økonomiske hængepartier, mener Bent Jørgensen. Han vurderer, at virksomhederne først reagerer, når de er livstruende tæt på konkurs.

Professor i regnskabsanalyse ved CBS Thomas Plenborg er ikke overrasket over det store beløb, som de europæiske virksomheder har ude at svømme. Han fortæller, at virksomhederne i højere grad har haft fokus på indtægts- og omkostforholdene. Men inden længe vil man ifølge Thomas Plenborg begynde at fokusere mere på at inddrive gammel gæld. Ifølge rapporten fra PwC er de nordiske virksomheder blandt de dårligste til at inddrive gæld og dermed nedbringe de økonomiske hængepartier. Det skyldes, at finanskrisen gjorde sit indtog senere i de nordiske lande end i Sydeuropa. Derfor har virksomhederne ikke haft samme fokus på at kigge indad, når der skulle findes penge. Thomas Plenborg mener, at der skal en konstruktiv kædereaktion i gang, hvis virksomhederne skal blive bedre til at inddrive deres penge.

»Jeg kan starte med at undervise bedre i det her, så rådgiverne og de operative folk kan blive bedre. Derefter skal ledelserne og de operative folk blive bedre til at indtænke en strategi for virksomhedens arbejdskapital. Det er et område som kræver konstant bevågenhed« siger han.