Vindmøller i besatte områder og uberettet millionvederlag

Foto: PATRICK HERTZOG.
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen

Vi begynder dagen med en historie fra Sahara. Vestas er med til at forlænge den marokkanske besættelse af det omstridte område Vestsahara, mener tidligere FN-topfolk. Samtidig støtter projektet indirekte brud på menneskerettigheder med sin deltagelse i et gigantisk mølleprojekt i området, siger organisationer.

Den hårdt kritiserede bornholmske fond bag det omstridte selskab Insepa får efter alt at dømme ikke held til at omgøre Erhvervsstyrelsens barske kritik af det millionvederlag, som ledelsen har bevilget sig selv. Det viser en ny foreløbig afgørelse fra Erhvervsstyrelsen. Fonden har siden i sommer ellers kæmpet for at omgøre afgørelsen.

Juleføljetonen om det omdiskuterede investeringsselskab Hellerup Finans fortsætter onsdag. Syv af Hellerup Finans’ projekter har hver nedskrevet mellem ti og 20 mio. kr. på grund af lovændringer i Italien. Hellerup Finans har selv tabt 16 mio. kr. på soleventyret.

Mens verdens økonomier langsomt er ved at komme op fart, så hænger Danmark lidt bagud med en lavere vækst end i Europa generelt. En af Europas syge mænd, Spanien, har fået det bedre. Set med danske øjne trækker det store land Europa i den rigtige økonomiske retning, og solhungrende boligkøbere kan glæde sig over stabile eller stigende priser på boliger.

En stærkt omdiskuteret skat på handel med blandt andet aktier og obligationer ser ud til at være på vej i ti EU-lande. Danmark vil stå udenfor, men det kan ikke udelukkes, at skatten alligevel kan få konsekvenser. Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) vil derfor følge det nøje.

Læs om dagens begivenheder her.

Med ønsket om en god dag

Morten Thorborg Jasper

Jourhavende, Business.dk