Vindergenerationen

Årgang 85. På trods af økonomisk krise og velfærdsreformer modtager unge under 30 år stadig mere fra fællesskabets kasse, end de betaler til den, siger vismændene. Men hvad mener de selv?

Som repræsentant for årgang 85 er 29-årige Cem Arslan mener, at unge i dag bør arbejde på at skabe en bedre iværksætterkultur, så hans generation bliver bedre til at forsøge sig selv. Foto: David Leth William Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Generationstyveri«.

Ordene var Simon Dyhrs, daværende formand for Radikal Ungdom, og året var 2010, hvor Helle Thorning-Schmidt (S) og Villy Søvndal (SF) havde fremlagt deres plan om, at danskerne skulle arbejde 12 minutter mere for at redde efterlønnen.

»S og SF går ud og freder de ældre. Det er generationstyveri,« sagde han dengang iltert til blandt andet Kristeligt Dagblad.

I dag er han næsten 28 år og bor og arbejder i Norge. Nu lyder der andre toner.

»Jeg må nok indrømme, at jeg er blevet mere voksen. Her i Norge, hvor de har kassen fuld af oliemilliarder, er det meget sværere at få dagpenge, og alle studerende er vant til at arbejde ved siden af og låne penge. De unge i Danmark har det som blommen i et æg, og det, tror jeg, kunne være sundt for studenterforeningerne at opdage, før de demonstrerer mod SU-reformen,« siger Simon Dyhr og peger på, at han stadig har en drøm om at blive radikal folketingspolitiker, men først vil have arbejdserfaring for at »lære det virkelige liv at kende«.

Man skulle næsten tro, at den unge statskundskabsstuderende havde gennemtrawlet vismændenes seneste rapport. Her fremgår det nemlig, at det er hans forældres generation, der samlet set bidrager mest til det offentlige. Grænsen går ved året 1985. Er man født derefter, modtager man mere fra det offentlige, end man indbetaler på trods af de senere års velfærdsreformer og en højere pensionsalder.

»Vi er blevet for sløve«

Én af dem, der blev født i Danmark for præcis 29 år siden, er Cem Arslan. Som mange andre i sin generation har han fået en universitetsuddannelse og har i tre år arbejdet som ledelseskonsulent. Selv om han mener, at gratis uddannelse og SU er en god investering for det offentlige, er hans generation forkælet, lyder det.

»Jeg er ikke overrasket over, at vi får mere fra staten, end vi indbetaler. Vi regner med, at bare vi arbejder 37 timer om ugen, kan vi få i pose og sæk, og ellers brokker vi os.« Så når de studerende protesterer mod SU-nedskæringer og taler om de forkælede ældre, repræsenterer de ikke dig?

»Det er sundt at have en kultur, hvor man kan gøre opmærksom på sin utilfredshed. Men jeg oplever et mønster omkring vores brokkeri, der ikke er positivt. Så svaret må være nej.«Hvad skal din generation kæmpe for, når I økonomisk set har det bedre end resten af befolkningen?

»Står det til mig, skal vi arbejde på at få skabt en større iværksætterkultur og på, hvordan vi kan forsørge os selv. Mine forældre har en tyrkisk baggrund, og i min fritid hjælper jeg nydanskere med høje uddannelser med at finde et job i Danmark. Her kan jeg se, hvor godt stillet vi er i forhold til mange andre,« siger Cem Arslan.