Vild og uforklarlig kursstigning: »En hemmelig plan tiltrækker jo altid opmærksomhed«

Nyhedsoverblik: En vanvittig aktie stjæler opmærksomhed. Indvandring kan blive et problem for dansk økonomi. Og Mærsk står klar til at overtage en guldgrube i Nordsøen.

Godmorgen.

Og velkommen til dit daglige overblik over de vigtigste erhvervs- og økonomihistorier.

I dag skal handle en hel del om olie i Nordsøen og lidt om et regnestykke, der kan give problemer for dansk økonomi.

Først zoomer vi dog ind på en aktie, der har opført sig helt vanvittigt de seneste dage.

1
Hvad pokker sker der med Victoria Properties?

Der er særligt én aktie, der har fået danske børsmæglere og investorer til at spærre øjnene op i 2017: Victoria Properties.

Hele 395 pct. er aktien steget i år. Ingen andre aktier kommer i nærheden. Men succesen er dog fuldstændig uforklarlig. Victoria Properties er lige nu ikke andet end en tom børsskal. Ingen værdier, ingen offentliggjorte fremtidsudsigter. Den mystiske kurseksplosion har nu også fået udlandet til at spærre øjnene op.

»What on earth is going on with Victoria Properties?« spurgte Financial Times i tirsdags.

En del af forklaringen skal dog måske findes i den nye ejerkreds. I december overtog Rasmus Bundgaard og to andre aktionærer 65 pct. af selskabet, og dengang sagde de, at der snart vil blive meldt en plan ud vedrørende Victoria Properties.

Og som Børsen i dag skriver i en analyse af årets aktie:

»En hemmelig plan er jo altid noget, der kan tiltrække sig opmærksomhed.«

Vi følger igen aktien hos Business Live.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Risiko for 93.000 indvandrere på overførselsindkomst

Og så til et potentielt problem for dansk økonomi. I 2016 havde Danmark den største befolkningstilvækst i 45 år på grund af både flygtninge og indvandring.

I 2018 kan det betyde, at der vil være 93.000 ikke-vestlige indvandrere enten uden for arbejdsmarkedet eller på offentlig forsørgelse. Det vil være en stigning på 1,6 procent i forhold til sidste år. Det har Nykredit regnet sig frem på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

»Det er en meget presserende udfordring,« siger cheføkonom i Nykredit, Tore Stramer, til Berlingske Business.

#
Dagens tal

er 20.000. For første gang nogensinde krydsede det toneangivende amerikanske aktieindeks Dow Jones kurs 20.000. Indekset har eksisteret siden 1895, men det er først i de senere årtier, at Dow Jones for alvor har sat farten op. Vi skal ikke længere tilbage end 1999 og de glade dot com-dage for at finde øjeblikket, hvor indekset krydsede 10.000.

3
Nordsø-nyheder

Og som lovet skal vi have et par nyheder fra Nordsøen. Langt ude i Nordsøen ligger Danmarks suverænt største gasfelt, Svane-feltet, som ifølge Energistyrelsen kan forsyne Danmark med gas i 25-30 år. Nu bliver feltet igen åbnet for udbud, og det kan blive en guldgrube for Mærsk, skriver Finans.

Tidligere har Dong og to tyske selskaber haft rettigheder til feltet, men i 2012 opgav at udvinde olie, fordi opgaven simpelthen var for teknisk svær. Men allerede sidste år meldte både Mærsk og Shell ud, at de var klar til at påtage sig opgaven. Og de står formentlig klar igen, når Energistyrelsen gør klar til at genudbyde rettighederne til det enorme felt.

Derudover har Børsen en historie om, at staten kan tjene 10 milliarder kroner ekstra om året, hvis olieselskaberne i Nordsøen får en skatterabat.

4
Build up this wall

Donald Trumps tredje arbejdsdag blev endnu en begivenhedsrig én af slagsen. Blandt andet underskrev han en ordre om at få bygget en mur på grænsen mellem USA og Mexico. Det fik i går byggeaktierne til at stige.

Ifølge Trump kommer muren til at koste omtrent 55 milliarder kroner. Og endnu engang understregede Trump, at det bliver mexicanerne, som kommer til at betale for den. Det kan Trump passende diskutere med den mexicanske præsident Enrique Peña Nieto, når han besøger Det Hvide Hus i næste uge.

Spørger man den tidligere mexicanske præsident, Vicente Quesada, lader det ikke til, at mexicanerne er særligt interesserede i at betale:

5
Alkoholproblemer på kendt Københavner-café

Vi slutter nyhedsstrømmen med seneste kapitel i sagen om Sommersko-imperiet. I mere end syv måneder har en af Danmarks bedst kendte cafeer, Café Dan Turéll i København, brudt loven ved at servere alkohol.

Siden i sommers har cafeen ikke haft alkoholbevilling. Alligevel lykkedes det to journalister fra Berlingske Business at købe et par gin & tonics på cafeen i denne uge.

Café Dan Turéll har relationer til ejeren af Café Sommersko, Bahram Sari Beliverdi. Tidligere har Berlingske afsløret dårlige arbejdsforhold og sorte aflønninger på flere af Beliverdis cafeer.

Det sker i dag

Morgenen startede med et regnskab fra Nordea allerede kl. 7. Og kl. 9 indkalder de til pressemøde. Vi følger med på Business Live.

Kl. 10:30 kommer der interessante tal fra Storbritannien, når BNP-tal for fjerde kvartal af 2016 offentliggøres.

Det sker på markederne

  • Der er fest og glade dage på samtlige asiatiske aktiemarkeder torsdag morgen, hvor investorerne forfølger stigningerne fra Wall Street onsdag.
  • De japanske aktier skyder i vejret på markedet i Tokyo, hvor Nikkei-indekset stiger 1,7 pct., og det bredere Topix-indeks øger 1,6 pct.
  • Shanghai Composite-indekset handles 0,1 pct. højere.
  • De amerikanske aktiefutures ligger samtidig med stigninger på omkring 0,2-0,3 pct. onsdag morgen.