Vi troede, de danske boligpriser gik amok – men så kig bare til Sverige

Boligpriserne i Sverige er på noget nær himmelfart under coronakrisen – og de fortsætter opad. Dog er der ikke tegn på en boligboble, vurderer dansk økonom.

Coronakrisen har sat fut i de svenske boligpriser, som nu er steget med 15 procent på huse det seneste år. Arkivfoto: Jeppe Bjørn Vejlø Fold sammen
Læs mere

I Sverige stiger boligpriserne støt og har nu nået højder, der overgår de stigende danske boligpriser. I februar steg boligpriserne i Sverige med to procent på huse i forhold til januar, og der er tale om en stigning på 15 procent i forhold til februar sidste år.

Det viser nye tal fra Svensk Mäklerstatistik.

Til sammenligning er boligpriserne på huse i Danmark steget med 7,6 procent det seneste år, oplyser Boligsiden.dk.

Det er lige på den anden side af Øresundsbroen, i Skåne, at boligpriserne stiger mest. I Stormalmø er priserne på huse således steget med 18 procent i løbet af det seneste år, mens de er steget 11 procent for ejerlejlighedernes vedkommende.

Stockholm sidder dog fortsat på tronen, som det dyreste boligmarked i Sverige. I Stockholms storstads region er huspriserne steget med 17 procent i løbet af det seneste år.

Renterne vil næppe stige

Vi har brugt penge på bolig under coronakrisen i hele den vestlige verden. I Sverige er det bare gået stærkere, end det er de fleste andre steder, forklarer Las Olsen, cheføkonom hos Danske Bank.

»Det hænger nok blandt andet sammen med, at man har forsøgt at bruge boligmarkedet på en måde, der understøtter økonomien ved at lempe på nogle låneregler, som tydeligvis er en af grundene til, at der er kommet ekstra fart på. Så tror jeg også, at det spiller en rolle, at boligkøberne før coronakrisen havde en forventning om, at renterne ville stige. Den forventning er helt væk.«

I Danmark har der været en del snak om et glohedt boligmarked og frygt for en boligboble.

Den kraftige stigning i huspriserne på det svenske marked skaber bekymring i Sverige, for det skaber usikkerhed og risiko i økonomien. Las Olsen ser dog ikke den store frygt for en eventuel boligboble.

»I regionale områder, hvor boligpriserne virkelig er steget kraftigt, kan man godt sidde med en vis bekymring for, om ikke det vender rundt på et tidspunkt. Lige nu er det dog svært at se, hvad der kunne udløse dette, netop fordi opsvinget tegner til at blive kraftigt i Sverige, og det er meget svært at se, hvorfor renterne skulle begynde at stige.«