Vi skal skatte Rasmus Modsatterne

Det er en gammel nyhed, at det går skidt med iværksætteriet i Danmark. Herhjemme er vi sådan set gode nok til at »starte nye virksomheder op«, som det hedder på nudansk. Men det er ganske få, der bliver store og skaber job til mange.

»Nu har vi prøvet med Vækstfonde og innovationsmiljøer i 20 år. Uden succes. Det er på tide at prøve noget andet,« mener Carsten Steno. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den seneste evaluering af de såkaldte Innovationsmiljøer – små selskaber, som skaber nye, højteknologiske virksomheder for skatteydernes penge – er deprimerende læsning. I de 14 år, miljøerne har eksisteret, har de grundlagt 979 virksomheder – 336 eksisterer endnu. Men kun ganske få er blevet store, og de fleste har det skidt. Sidste år lykkedes det innovationsmiljøerne at »exitte« 35 virksomheder. De fire blev solgt med fortjeneste, men 31 blev afviklet med tab. Succesraten er ikke stor, når man etablerer nye virksomheder inden for IT, biotech og cleantech. De ved vi godt. Men alligevel.

Hvad kan vi gøre? Professor Daniel Isenberg fra Harvard-universitet har undersøgt problemstillingen. Han når frem til, at de bedste iværksættere er dem, der formår at lykkes med alt det, som, andre siger, er håbløst. Han kalder dem »contrarians« – på dansk »Rasmus Modsatterne«. Deres ideer er ikke specielt geniale, men de lykkes i kraft af hårdt arbejde og stædighed.

Isenberg har ret. Tænk på Frank Rasmussen. To gange etablerede han nye mobilselskaber, Telmore og Bibob. Han præsterede intet teknologisk eller forretningsmæssigt nyt. Kraftig markedsføring og lave priser var nok til at genere branchens giganter så meget, at de købte hans selskaber op for store millionbeløb. Tænk på Jesper Buch. Han indså, at de i tusindvis af pizzeriaer i Danmark aldrig selv ville kunne skabe et stærkt salg over nettet. Derfor etablerede han en portal, JustEat, der gjorde det nemt for danskerne at bestille takeaway-mad online i deres nærområde. Simple ideer – simple succeser.

Isenbergs opskrift på at sætte gang i iværksætteriet er lige så simpel. Drop iværksætterkurserne, nedlæg de kommunale erhvervskontorer og de statslige venturefonde. Brug i stedet pengene på at give iværksættere nedslag i skatten, når de skaber job for andre. Det lyder fristende.

Nu har vi prøvet med Vækstfonde og innovationsmiljøer i 20 år. Uden succes. Det er på tide at prøve noget andet.