Vi skal finde vinderne

SF vil gerne understøtte bestemte brancher og »pick the winners« ved bevidst satsning. Dette er det fjerde interview i serien, hvor læsere i Berlingske MediaPanelet har stillet spørgsmål til partiernes erhvervsordførere. I dag svarer Karsten Hønge fra SF.

Modelfoto Fold sammen
Læs mere

Spørger: Mik Hagenbo, Faxe: SF og værdiskabende erhvervspolitik lyder uforeneligt. Hvad vil I gøre ved det?

SF tænker velfærdssamfundet som det bedst tænkelige fundament for et godt erhvervsliv. Bedre uddannelser vil give højere produktivitet og et mere omstillingsparat erhvervsliv. Derfor vil vi satse markant på bedre uddannelser, og ikke som regeringen i den såkaldte »Genopretningsplan«, hvor der skæres cirka én milliard på voksen- og efteruddannelse. Er det »erhvervsvenligt«? Tværtimod! Næsten 20 pct. af en ungdomsårgang får aldrig en uddannelse – er der brug for mange flere ufaglærte i fremtiden? Tværtimod! Er det erhvervsvenligt ikke at skabe den fornødne kvalificerede arbejdskraft? Ikke lige frem! SF ser den faldende produktivitet som en stor udfordring, vi kan gøre noget ved. Regeringen sidder på hænderne.

Spørger: Søren Hess, Rudersdal: Hvordan hænger målrettet erhvervsstøtte sammen med øgede erhvervsskatter?

Vi ønsker hele erhvervsstøtte-området gennemgået med tættekam. Generelle tilskud skal erstattes af præcise, målrettede og let overskuelige ordninger, der gøres tidsbestemte. Vi skal understøtte de nye vækstpotentialer. Et velfungerende velfærdssamfund, som ganske vist koster mange skattekroner, er ikke en modsætning til et konkurrencedygtigt erhvervsliv – det er forudsætningen. »Den Danske Model« for arbejdsmarkedet giver den nødvendige sikkerhed for lønmodtagerne, så de er villige til at deltage i den løbende omstilling. Netop det fleksible arbejdsmarked er en af de centrale forklaringer på Danmarks økonomiske velstand. Men det er, som om de borgerlige ikke mere ønsker at stå inde for »Den Danske Model«.

Spørger: Christian Pedersen, Ringsted: Hvordan passer 12 minutters mere arbejde ind i iværksætternes udfordringer?

Grundtanken i »Fair Løsning« er, at vi skal uddanne, investere og arbejde os ud af krisen. Den kortsigtede fantasiløse borgerlige plan med besparelser efter lige så kortsigtede skattelettelser til især de højestlønnede bringer ikke Danmark tilbage på vækstsporet. S og SF vil sætte gang i samfundet og fremtidssikre velfærden også til glæde for erhvervslivet, der vil kunne rekruttere fra en bedre uddannet befolkning og have udsigt til at kunne afsætte flere produkter. Det offentliges indkøbspolitik skal også hjælpe iværksættere.

LÆS FLERE SPØRGSMÅL OG SVAR I BUSINESS SØNDAG